ΑΘΗΝΑ
16:36
|
17.11.2024
Σύμβουλος του Ζελένσκι χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση «γελοία» καθώς και «σκόπιμη επιλογή ήττας της δημοκρατίας».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία», φέρεται να δήλωσε ο Στιάν Γένσεν, διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Νομίζω ότι η λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, σύμφωνα με το RIA, η νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang.

Ο Τζένσεν τόνισε, ότι υπάρχουν πλέον σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η παραχώρηση περιοχών στη Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πιθανούς τρόπους συμβιβασμού μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το θέμα της εδαφικής παραχώρησης έχει ήδη τεθεί στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι η στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη δεν θα επαναληφθεί. Ο Γένσεν επανέλαβε επίσης αυτό που έχει δηλώσει προηγουμένως ο Στόλτενμπεργκ: «Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και με ποιους όρους θέλει να διαπραγματευτεί».

Ερωτηθείς από τη νορβηγική εφημερίδα αν το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη για να πετύχει ειρήνη με τη Ρωσία και μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τζένσεν  δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με ένα πιθανό καθεστώς μετά τον πόλεμο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και ότι ερωτήματα σχετικά με την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία εγείρονται από άλλους. «Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Αλλά θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση», εξήγησε.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι για να διευθετηθεί η σύγκρουση, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα αρχικά θεμέλια της κυριαρχίας της Ουκρανίας το ουδέτερο και πυρηνικό καθεστώς της. Σύμφωνα με τα λόγια του, «θα πρέπει επίσης να αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των μειονοτήτων της σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου».

Οργισμένη απάντηση της Ουκρανίας

Οργισμένη ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουκρανίας, δια στόματος του συμβούλου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Μιχαήλο Ποντόλιακ. Με μακροσκελή του ανάρτηση στο Twitter, ο σύμβουλος του Ζελένσκι κάνει λόγο για γελοία πρόταση και για σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας». Αναλυτικά τα όσα έγραψε:

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;

Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας «κακής ειρήνης» μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στη Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

ΜέΡΑ25: Η μοναδική τυραννία της μειοψηφίας είναι εκείνη των ολιγαρχών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μάλλον) νιώθει πολύ ισχυρός. Θα έπρεπε;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα