ΑΘΗΝΑ
02:50
|
06.05.2024
Όπως αποδεικνύεται, οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλαπλασιάζουν τα δεινά ισχυρών δυτικοευρωπαϊκών καπιταλιστικών οικονομιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ύφεση βρίσκεται ξανά η οικονομία της Ολλανδίας καθώς η εθνική στατιστική αρχή ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.Πρόκειται για την πρώτη τεχνική ύφεση από το τέλος της πανδημίας που δρομολογήθηκε από την μείωση των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών.
Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το ολλανδικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.  Τότε είχε και πάλι μειωθεί κατά 0,4%. Υπολείπεται δηλαδή αρκετά της ανάπτυξης του 0,2% που προέβλεπαν αναλυτές σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg και οι οποίοι διαψεύστηκαν από τα γεγονότα.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,7% και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Τα καλά νέα είναι πως ο πληθωρισμός στην Ολλανδία έχει περιοριστεί στο 6% από το 14,5% που είχε μετρηθεί το Σεπτέμβριο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η Ολλανδία καλείται να αντιμετωπίσει και την κρίση της ύφεσης, πέρα από την πολιτική αναταραχή που πυροδότησε η πρόσφατη παραίτηση του (για χρόνια) πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Η Ολλανδία είναι η δεύτερη χώρα της Ε.Ε. που πέφτει σε ύφεση μετά από δύο συνεχή τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ μετά από τη Γερμανία, τον περασμένο χειμώνα. Την άνοιξη η εθνική στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας είχε ανακοινώσει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2022 είχε υποχωρήσει κατά 0,5%.

Όπως αποδεικνύεται, οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλαπλασιάζουν τα δεινά ισχυρών δυτικοευρωπαϊκών καπιταλιστικών οικονομιών που εξασφάλιζαν για χρόνια χαμηλότερο κόστος παραγωγής και ανταγωνιστικά προϊόντα μεταξύ άλλων και λόγω της φθηνής και άφθονης ενέργειας που εξασφάλιζαν από ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

Κρίνοντας κανείς από την εξέλιξη των πραγμάτων και των οικονομικών δεδομένων στην ευρωζώνη, οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας αύξησαν την ενεργειακή κρίση, φέρνοντας ισχυρές οικονομίες όπως αυτές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, σε θέση ύφεσης.

Βασικός κερδισμένος; Οι ΗΠΑ και μία χούφτα ισχυρών αμερικανικών πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και της πολεμικής βιομηχανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα