ΑΘΗΝΑ
13:31
|
28.04.2024
Ανακοίνωση στήριξης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εξέδωσε και το 18 Άνω.
Το ιστορικό κτίριο της οδού Ερμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ακόμη ένα «επεισόδιο βεντέτας» της υπουργού Λίνας Μενδώνη με τους ανθρώπους του Πολιτισμού, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, ζητώντας την άμεση ανάκληση της «έξωσης» του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την ιστορική του έδρα στην οδό Ερμού.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:

Με μια υπουργική απόφαση-μνημείο αυταρχισμού και εν μέσω των αδειών του Αυγούστου, η Υπουργός Πολιτισμού ανακαλεί την απόφαση παραχώρησης του κτηρίου της οδού Ερμού προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η κ. Μενδώνη, δηλαδή, ανακαλεί την απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, την οποία κανένας υπουργός δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει από το 1982 μέχρι σήμερα, με την αιτιολογία ότι η υπουργός δεν εγκρίνει πολιτικά το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης.

Είναι ένα ακόμα επεισόδιο της βεντέτας που έχει ανοίξει η Υπουργός με τους ανθρώπους του Πολιτισμού σε όλη τη περίοδο της θητείας της. Η αξίωση όμως, τα Σωματεία στα οποία έχει παραχωρηθεί κτήριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, να παίρνουν έγκριση για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν ή φιλοξενούν, θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την ίδια την συνδικαλιστική αυτονομία και την ελεύθερη πολιτιστική έκφραση. Ειδικά όταν η παρέμβαση αυτή γίνεται ένα μήνα πριν τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου.

Το κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων υπάρχει εδώ και χρόνια ως ένας πόλος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων του Πολιτισμού καθώς και σημαντικό κέντρο διαμόρφωσης των κοινωνικών διεργασιών φιλοξενώντας πολυσχιδείς δράσεις.

Η υπουργική αυτή απόφαση είναι μια κίνηση ρεβανσισμού προς τους εργαζόμενους του Υπουργείου που αντιστάθηκαν στις καταστροφικές αποφάσεις της Υπουργού τα τελευταία χρόνια, αλλά αποκαλύπτει και το ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει τα συνδικάτα, χρησιμοποιώντας πρακτικές που παραπέμπουν στα πιο σκοτεινά χρόνια της μετεμφυλιακής ιστορίας της Ελλάδας.

Στεκόμαστε στο πλευρό των Αρχαιολόγων και απαιτούμε από την Υπουργό να ανακαλέσει την κατάπτυστη αυτή απόφαση.

Στο πλευρό του ΣΕΑ και το 18 Άνω

Ανακοίνωση στήριξης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εξέδωσε και το 18 Άνω, το οποίο συμμετείχε στη διοργάνωση της εκδήλωσης για το ναυάγιο της Πύλου, που τόσο ενόχλησε την υπουργό Πολιτισμού, ώστε να αποφασίσει την έξωση των αρχαιολόγων από το οίκημα της οδού Ερμού.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με μια κατάπτυστη και άκρως προκλητική απόφαση, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποφάσισε την έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το κτήριο της οδού Ερμού, το οποίο για δεκαετίες αποτέλεσε σημείο αναφοράς για διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις που αφορούν την Ελληνική κοινωνία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο συγκεκριμένος χώρος είχε φιλοξενήσει την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, τόσο από θέμα περιεχομένου, όσο και από θέμα προσέλευσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στο ναυάγιο της Πύλου και τις εγκληματικές ευθύνες της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ΔΕΝ διοργανώθηκε από τον ΣΕΑ, αλλά από το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού έργου του 18 Άνω, από τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω, από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, τα Αντισώματα και τον Αστέρα Εξαρχείων. Το κτήριο παραχωρήθηκε εντελώς δωρεάν, ως όφειλε να κάνει ένα σωματείο που αγωνίζεται για τον πολιτισμό και τις ανθρωπιστικές αξίες και πολύ περισσότερο όταν για αυτή τη χώρα διερευνώνται οι ευθύνες για τον πνιγμό 700 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μανάδες με τα μωρά τους. 

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω και το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού έργου του 18 Άνω, όλα εμείς τα παιδιά της απεξάρτησης και οι άνθρωποι που στηρίζουν τη δράση μας, εμείς που έχουμε νιώσει στο πετσί μας τη βία, την καταστολή και το κοινωνικό περιθώριο, καταδικάζουμε απερίφραστα τη συγκεκριμένη απόφαση, διεκδικούμε την άμεση άρση της, ώστε να επιστρέψει ο χώρος σε εκείνους κι εκείνες που παλεύουν επί της ουσίας για τον πολιτισμό, δεν πέφτουν θύματα κανενός παιδοβιαστή και μάχονται για την πανανθρώπινη χειραφέτηση και όχι για επίσημες εκδηλώσεις με πανάκριβα κοστούμια και μεταξωτές τουαλέτες.

Δηλώνουμε την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη μας στο ΣΕΑ, συμμετέχοντας ενεργά σε ότι και όσο χρειαστούν ώστε να τα πετύχουμε»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα