ΑΘΗΝΑ
04:24
|
05.05.2024
Για διπλάσιους έως και τριπλάσιους αριθμούς θυμάτων προειδοποιούν οι αρχές. Μεγάλος απών της κρίσης με σφοδρές επικρίσεις ο Τζο Μπάιντεν.
Η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εβδομάδα μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το θέρετρο Λαχέινα της Χαβάης, οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στο νησί Μάουι συνεχίζονται, με τις αρχές να ανακοινώνουν πως ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 106 και να εκφράζουν φόβους για μεγάλη αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζος Γκριν, προειδοποίησε χθες, Τρίτη 15/8, ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων από την πύρινη κόλαση της περασμένης εβδομάδας στο νησί Μάουι –ήδη η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα– θα αυξηθεί δραματικά, εκτιμώντας ότι μπορεί να είναι δύο ή ακόμα και τρεις φορές μεγαλύτερος.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν δέχεται δριμεία κριτική για τη διαχείριση της κρίσης. Μάλιστα, εξόργισε ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς η δήλωσή του ότι θα μεταβεί στη Χαβάη «όσο πιο γρήγορα μπορεί»… γιατί δεν θέλει να επηρεάσει στην επιχείρηση παροχής βοήθειας στους πληγέντες!

Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ έχει αναπτύξει μια ομάδα ιατροδικαστών, παθολόγων και τεχνικών καθώς και υλικά απαραίτητα για τον εντοπισμό σορών, αλλά και τις ταυτοποιήσεις δειγμάτων DNA, ώστε να διευκολύνει το έργο των τοπικών αρχών.

Προς το παρόν, έχουν δώσει δείγματα DNA, 41 άτομα των οποίων συγγενείς αγνοούνται και η ταυτοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του νησιού, πολλές από τις σορούς που έχουν έως τώρα εντοπιστεί, είναι τόσο άσχημα απανθρακωμένες που δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση.«Θα είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη αποστολή», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η υπομονή θα είναι απίστευτα σημαντική λόγω του αριθμού των θυμάτων».

Σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότερα από 3.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι κάτοικοι που διέφυγαν από τις φλόγες, απελπισμένοι ζητούν να επιστρέψουν για να ελέγξουν τα σπίτια τους, αλλά οι αρχές το απαγορεύουν καθώς υπάρχουν κίνδυνοι από ετοιμόρροπα κτίρια και πιθανές τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, προειδοποίησε επίσης, για οποιαδήποτε απόπειρα αρπαγής γης στα κατεστραμμένα ερείπια της πόλης, καθώς οι ντόπιοι ανησυχούν ότι αρπακτικά της κτηματομεσιτικής αγοράς μπορεί να εκμεταλλευτούν την απελπισία των ανθρώπων και να προσπαθήσουν να αγοράσουν οικόπεδα για να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στόχος μας είναι να ανοικοδομήσουμε την τοπική κοινότητα. Γι’ αυτό θα φροντίσουμε, με κάθε τρόπο, να αποτρέψουμε αυτή τη γη να πέσει στα χέρια ανθρώπων από το εξωτερικό, τόνισε ο κυβερνήτης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα