ΑΘΗΝΑ
20:24
|
28.04.2024
Θα χρειαστεί... δύο χρόνια ώστε να αναλύσει τις εξελίξεις και να καταλήξει σε μια νέα πολιτική για το ζήτημα.
Αποκλεισμός από μια σειρά αθλήαμτα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) ανακοίνωσε ότι έχει απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν στις επίσημες γυναικείες διοργανώσεις της, ενώ διεξάγει «ενδελεχή ανάλυση» των εξελίξεων, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Οι νέοι κανονισμοί, που εγκρίθηκαν από το συμβούλιο της FIDE αυτόν τον μήνα, θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Αυγούστου και απαιτούν από τους τρανς παίκτες να παρέχουν «επαρκή απόδειξη μιας αλλαγής φύλου που συμμορφώνεται με τους εθνικούς τους νόμους και κανονισμούς».

«Σε περίπτωση που το φύλο αλλάξει από αρσενικό σε θηλυκό, ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε επίσημες διοργανώσεις της FIDE για γυναίκες μέχρι να ληφθεί περαιτέρω απόφαση», ανέφερε η ομοσπονδία.

«Η FIDE αναγνωρίζει ότι αυτό είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα για το σκάκι και ότι εκτός από τους τεχνικούς κανονισμούς για τους κανονισμούς των διεμφυλικών μπορεί να χρειαστεί να αναπτυχθεί περαιτέρω πολιτική στο μέλλον σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία», ανέφερε η ομοσπονδία.
Σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Reuters, χθεςΠέμπτη, ένας εκπρόσωπος της FIDE είπε ότι η απόφαση ελήφθη για να καθοριστούν καλύτερα οι διαδικασίες που εμπλέκονται όταν ένας παίκτης αλλάζει φύλο.

«Η νομοθεσία για τους τρανς αναπτύσσεται γρήγορα σε πολλές χώρες και πολλοί αθλητικοί φορείς υιοθετούν τις δικές τους πολιτικές. Η FIDE θα παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και θα δει πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στον κόσμο του σκακιού», αναφέρεται στη δήλωση, με την σημείωση ότι «δύο χρόνια είναι ένα χρονικό περιθώριο που φάνηκε λογικό για την ενδελεχή ανάλυση των εξελίξεων, χωρίς να βιαστούμε».

Οι τρανς παίκτες μπορούν ακόμα να αγωνίζονται στις «ανοιχτές» κατηγορίες τουρνουά, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι σκακιστικοί αγώνες είναι ανοιχτοί σε όλους τους παίκτες, με εξαίρεση μερικά τουρνουά όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών.

Τα διοικητικά όργανα για αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας, του στίβου και της κολύμβησης, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες συμμετοχής για τις τρανς γυναίκες σε κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα