ΑΘΗΝΑ
00:35
|
03.05.2024
Δεκάδες νεκροί από την αρχή του χρόνου σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της διακίνησης.
Δράστες και θύματα είναι όλο και νεότεροι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνταράσσει τη Μασσαλία ο πόλεμος μεταξύ δύο συμμοριών, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς σε θρασύδειλες επιθέσεις που πραγματοποιούνται μερικές φορές από εφήβους, σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία.

Οι δύο συμμορίες, η Yoda και η DZ Mafia συναγωνίζονται για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών στις διαβόητες βόρειες γειτονιές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας.

Από την αρχή του έτους, 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις και επιθέσεις, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ήδη πέντε περισσότεροι από ό,τι στο σύνολο του 2022, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για «λουτρό αίματος».

Μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα, στον θλιβερό αυτό κατάλογο προστέθηκαν 12 ακόμα νεκροί, με τελευταίο έναν 30χρονος που δέχτηκε πυρά από Καλάσνικοφ στη βόρεια Μασσαλία το βράδυ της Τρίτης.

«Πρόκειται για έναν νέο γύρο στον πόλεμο μεταξύ Yoda και DZ Mafia», δήλωσε η επικεφαλής της Αστυνομίας της περιοχής, προσθέτοντας ότι οι δύο συμμορίες βρίσκονται πίσω από το 80% του συνόλου των 68 δολοφονιών που σχετίζονται με συμμορίες ή απόπειρες δολοφονίας στη Μασσαλία φέτος.

Μερικά από τα θύματα και τους δράστες είναι έφηβοι, όπως ένας 17χρονος που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από 30 άτομα, με τη δολοφονία να μεταδίδεται ζωντανά στο Snapchat, μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Σύμφωνα με τις αρχές οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, έχουν αλλάξει μοτίβο και δεν αφορούν πλέον απλά τον έλεγχο σε γειτονιές, αλλά τη δημιουργία «τρόμου» στους αντιπάλους, ενώ οι δολοφόνοι είναι πλέον νεότεροι και λιγότερο επαγγελματίες από ό,τι στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις αρχές Απριλίου, συνελήφθη ένας 18χρονος ως ύποπτος για τη δολοφονία δύο εφήβων 15 και 16 ετών.

Σε επίσκεψή του στη Μασσαλία τον Ιούνιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα κατά της σχολικής ανισότητας στη Μασσαλία – η οποία, όπως είπε, διευκόλυνει τη στρατολόγηση νέων στην πόλη για τις συμμορίες ναρκωτικών – και κατά της φτώχειας στις υποβαθμισμένες γειτονιές της.

Η Μασσαλία έχει μακρά ιστορία διακίνησης ναρκωτικών. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1930, η πόλη αποτελούσε βασικό κόμβο της «French Connection», του μεγαλύτερου για δεκαετίες δικτύου παραγωγής και λαθρεμπορίου ηρωίνης στον κόσμο, που εξαρθρώθηκε στη δεκαετία του 1970.

Διοικούμενο από ομάδες μαφίας κορσικανικής καταγωγής, το δίκτυο μετέφερε μορφίνη που εξάγεται από φυτά παπαρούνας στην Εγγύς Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, στη Μασσαλία, όπου εργαστήρια παρήγαγαν ηρωίνη προς εξαγωγή κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα