ΑΘΗΝΑ
11:51
|
03.05.2024
Ήχησε ξανά το 112 στην Αλεξανδρούπολη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγη ώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλοι τρεις οικισμοί εκκενώθηκαν με μηνύματα του 112 λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη. Ειδικότερα πριν από λίγα λεπτά εστάλη μήνυμα με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του οικισμού Άβαντας, να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα είχε σταλεί και άλλο μήνυμα του 112 καλώντας τους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαϊστρου να απομακρυνθούν επίσης προς Αλεξανδρούπολη.

Οι κάτοικοι αυτών των οικισμών έλαβαν μήνυμα από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112, το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Αμφιτρίτη και Μαΐστρος, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». Οι κάτοικοι των οικισμών Μοναστηράκι και Δορίσκος κλήθηκαν να κατευθυνθούν προς τις Φέρες.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: «Δεν είναι μια συνηθισμένη πυρκαγιά»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιός, ανέφερε στο OPEN ότι το κύριο μέτωπο βρίσκεται νότια του οικισμού Λουτρός, μεταξύ του Λουτρού και των Λουτρών Τραϊανούπολης. Σημείωσε, επίσης, ότι πιο δυτικά όπου υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια «είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα» και γι’ αυτόν τον λόγο έχει δοθεί στην κυκλοφορία και η Νέα Εγνατία Οδός που είχε διακοπεί από το μεσημέρι του Σαββάτου (19/08).

Επίσης, ο ίδιος επιβεβαίωσε τις ζημιές σε σπίτια και οχήματα τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα η καταγραφή των ζημιών, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά, αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία, δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά».

Μήνυμα του 112 και στην Αλεξανδρούπολη

Νέο μήνυμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης έστειλε η Πολιτική Προστασία μέσω του 112, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται αδιάκοπα με τις φλόγες, που έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στον νότιο Έβρο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η ειδοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Την ενεργοποίση του Copernicus για την Αλεξανδρούπολη ζήτησε η Πολιτική Προστασία

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα