ΑΘΗΝΑ
22:24
|
27.04.2024
Αν και δεύτερο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές, το Φέου Τάι υποστηρίζεται από τους στρατιωτικούς ηγέτες στην χώρα και αναλαμβάνει τα ηνία της κυβέρνησης.
Το Φέου Τάι αναμένεται να ορίσει τον μεγιστάνα των ακινήτων Srettha Thavisin (δεύτερος από μπροστά αριστερά) ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το λαϊκιστικό κόμμα Φέου Τάι της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι η προσπάθειά του να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης έχει την υποστήριξη 14 κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων δύο συμμάχων από τους πρώην στρατιωτικούς αντιπάλους του.

Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για νέο πρωθυπουργό και καθώς ο ιδρυτής και πρώην πρωθυπουργός του Φέου Τάι, Ταξίν Σιναουάτρα, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο βασίλειο μετά από 15 χρόνια αυτοεξορίας.

Το Φέου Τάι αναμένεται να ορίσει τον μεγιστάνα των ακινήτων Srettha Thavisin ως τον επόμενο ηγέτη της χώρας.

Το κόμμα ήρθε δεύτερο στις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Ταϊλάνδη, αλλά ανέλαβε το σχηματισμό κυβέρνησης αφού συντηρητικά μέλη μιας μη εκλεγμένης ανώτερης βουλής εμπόδισαν τις προσπάθειες του Move Forward και του επικεφαλής του Πίτα Λιμτζαροενράτ– του προοδευτικού κόμματος που κέρδισε τις εκλογές – να εξασφαλίσει την κορυφαία θέση για τον υποψήφιό τους.

Ο Srettha Thavisin , 60 ετών, νέος πολιτικός, θα χρειαστεί την υποστήριξη 375 νομοθετών, ή περισσότερων από το ήμισυ της συνδυασμένης άνω και κάτω βουλής του κοινοβουλίου, για να εγκριθεί ως πρωθυπουργός και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του Φέου Τάι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Srettha είχε την υποστήριξη 14 κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος United Thai Nation που συνδέεται με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πραγιούθ Τσαν-ότσα και του κόμματος Palang Pracharat του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Πραβίτ Ουνγοσουβάν.

Ο Πραγιούθ Τσαν-ότσα, ένας πρώην στρατηγός, ενορχήστρωσε το πραξικόπημα που ανέτρεψε μια κυβέρνηση του Φέου Τάι στην Ταϊλάνδη υπό την ηγεσία της αδελφής του Ταξίν, Γινγκλούκ Σιναουάτρα, το 2014.

Ο ιστότοπος Bangkok Post ανέφερε ότι ο συνασπισμός των 14 κομμάτων που υποστηρίζει τη Σρέθα έχει 317 ψήφους στην Κάτω Βουλή. Θα χρειαστεί την υποστήριξη επιπλέον 58 νομοθετών για να διοριστεί πρωθυπουργός.

Το Φέου Τάι αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τον συνασπισμό στην Μπανγκόκ το απόγευμα της Δευτέρας.

Το Move Forward είπε ότι δεν θα στηρίξει την πολυκομματική προσπάθεια του Φέου Τάι, υποστηρίζοντας ότι παραμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα και ήταν ενάντια στη δημόσια βούληση.

Οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ταϊλανδοί διαφωνούν με το σχέδιο του Φέου Τάι για μια κυβέρνηση συνασπισμού που περιλαμβάνει τα κόμματα του Πραγιούθ και του Πραβίτ. Η δημοσκόπηση του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Διοίκηση Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, έδειξε ότι περίπου το 64 τοις εκατό των ερωτηθέντων διαφώνούν με την ιδέα της συμμαχίας του Φέου Τάι με τα κόμματα που υποστηρίζονται από τον στρατό.

Το Φέου Τάι ζήτησε, εν τω μεταξύ, συγγνώμη επειδή δεν τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση να μην ενταχθεί στα στρατιωτικά κόμματα.

Ο 74χρονος Ταξίν Σιναουάτρα, πρώην μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2001 μέχρι την καθαίρεση του σε πραξικόπημα το 2006, αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Don Mueang της Μπανγκόκ στις 9 το πρωί τοπική ώρα την Τρίτη.

Η αναμενόμενη άφιξή του θα γίνει λίγες ώρες πριν το κοινοβούλιο ψηφίσει για πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα