ΑΘΗΝΑ
15:23
|
10.05.2024
Το απόγευμα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή για τις παραβιάσεις.
Επίθεση Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ησυχία επικρατεί σήμερα στην Πύλα, όπου την Παρασκευή άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ δέχτηκαν επίθεση από Τουρκοκύπριους. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλιμ Σιντίκ, η Δύναμη παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επιφυλακή για αποτροπή της επανάληψης αυθαίρετων εργασιών στην περιοχή από Τουρκοκύπριους.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις κατά του Ψευδοκράτους με τα βλέμματα να είναι σήμερα στραμμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμένεται να συζητήσει, σε κλειστή συνεδρίαση, τα όσα συνέβησαν, ενώ το ίδιο θέμα εκτιμάται πως θα κυριαρχήσει και στο υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πρεσβείες τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψαν, από τις πρώτες ώρες τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως τα έργα εντός της νεκρής ζώνης, ενώ αργά το βράδυ της Παρασκευής, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία έκανε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση επαναφοράς των Τουρκοκυπρίων στην τάξη, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τις επισκέψεις τους στο Βορρά το Σαββατοκύριακο.

Την επίθεση καταδίκασε και η Κίνα, ενώ την ανησυχία για τα επεισόδια στην Πύλα, εξέφρασε και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη των γεγονότων στην ουδέτερη ζώνη τονίζοντας την ανάγκη «σεβασμού της αποστολής του ΟΗΕ, η οποία απαιτεί διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο νησί μέχρι να επιτευχθεί συνολική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Από την πλευρά του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης την κατηγορηματική απόρριψη της επίθεσης στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Το απόγευμα της Κυριακής, ο επίσημος εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Άχμεντ Αμπού Ζεΐντ, τοποθετήθηκε μέσω Twitter, τονίζοντας ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει κατηγορηματικά την επίθεση στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο η περιοχή.

«Στο πλαίσιο παρακολούθησης των πρόσφατων εξελίξεων στην ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο, η Αίγυπτος απορρίπτει κατηγορηματικά την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή και επιβεβαιώνει τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό, η οποία βασίζεται σχετικά με τον σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

Ασκήσεις με πυρηνικά όπλα διεξάγουν Ρωσία και Λευκορωσία

Εκτός Καΐρου οι αντιπροσωπείες Χαμάς και Ισραήλ

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα