ΑΘΗΝΑ
21:35
|
02.05.2024
Κάλεσμα για ενίσχυση της αλληλεγγύης του Παγκόσμιου Νότου και της Παγκόσμιας Ανατολής, από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.
Στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, έχουν μπει στη διαδικασία επέκτασης της ομάδας χωρών BRICS, ώστε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες μιας νέας, πιο δίκαιης πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε άρθρο του για το Ubuntu Magazine της Νότιας Αφρικής, μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Εργαζόμαστε με συνέπεια για την ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης των BRICS με τις χώρες που εκπροσωπούν την παγκόσμια πλειοψηφία. Ειδικότερα, μία από τις προτεραιότητες της Νοτιοαφρικανικής Προεδρίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες. Συμμεριζόμαστε πλήρως αυτήν την προσέγγιση», τόνισε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

«Υπάρχουν πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο που μοιράζονται κοινές ιδέες με τους BRICS που θεωρούνται ως μια θετική δύναμη που μπορεί να ενισχύσει την αλληλεγγύη του Παγκόσμιου Νότου και της Παγκόσμιας Ανατολής και να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες μιας νέας, πιο δίκαιης πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης. Οι πέντε χώρες είμαστε έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε τη διαδικασία επέκτασης», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Γινόμαστε μάρτυρες της εμφάνισης μιας πιο δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης. Τα νέα κέντρα οικονομικής ανάπτυξης και παγκόσμιας λήψης αποφάσεων για σημαντικά πολιτικά ζητήματα στην Ευρασία, την Ασία-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική καθοδηγούνται κυρίως από τα δικά τους συμφέροντα και αποδίδουν ύψιστη σημασία στην εθνική κυριαρχία. Και σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν εντυπωσιακές επιτυχίες σε διάφορους τομείς», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η 15η Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει ακόμα ένα ορόσημο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης BRICS και θα καθορίσει τις βασικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε δε «συμβολικό» το γεγονός ότι η ιδιαίτερη δυναμική για ανάπτυξη της ομάδας χωρών BRICS, σημειώθηκε μέσα στην χρονιά που την προεδρία ασκεί η Νότια Αφρική, μια χώρα, που όπως είπε «εντάχθηκε στους BRICS ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης που βασίζεται στη συναίνεση».

«Μέσω κοινών προσπαθειών, οι BRICS κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια κουλτούρα διαλόγου βασισμένη στις αρχές της ισότητας, του σεβασμού, στην επιλογή της δικής του αναπτυξιακής πορείας και του σεβασμού των συμφερόντων του άλλου. Αυτό βοηθά να βρίσκουμε κοινό έδαφος και λύσεις ακόμη και στα πιο σύνθετα ζητήματα», τόνισε.

Υπογράμμισε δε, ότι η θέση και η σημασία των BRICS σήμερα και η ικανότητά τους να επηρεάζουν την παγκόσμια ατζέντα καθορίζονται από αντικειμενικούς παράγοντες. «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους», είπε χαρακτηριστικά. «Ο πληθυσμός των χωρών BRICS είναι πάνω από το 40% του πλανήτη και η έκταση των εδαφών τους ξεπερνά το ένα τέταρτο της Γης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, στο τέλος του 2023 οι πέντε χώρες θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 31,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ την ίδια ώρα που το μερίδιο των G7 έχει υποχωρήσει στο 30% σε αυτόν τον δείκτη», πρόσθεσε.

«Σήμερα, η στρατηγική συνεργασία των BRICS κερδίζει δυναμική. Η “Big Five” προσφέρει στον κόσμο δημιουργικές, μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες με στόχο την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, τη διασφάλιση της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, την υγιή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, την επίλυση συγκρούσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα