ΑΘΗΝΑ
23:54
|
03.05.2024
Ο όμιλος BRICS συνεχίζει να προσελκύει αιτήσεις από πολλές χώρες καθώς διερευνά ευκαιρίες επέκτασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο όμιλος BRICS, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, συνεχίζει να προσελκύει αιτήσεις από πολλές χώρες καθώς διερευνά ευκαιρίες επέκτασης, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Το Anadolu συνέταξε τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης των BRICS.

Εν μέσω της αναζήτησης ενός πολυπολικού κόσμου, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα έθεσαν τα θεμέλια το 2009, με τη Νότια Αφρική να εντάσσεται το 2010.

Οι BRICS, ενώ επικρίνουν τις άνισες δομές και τα ψηφίσματα της Ομάδας των Επτά (G-7) και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητούν μεταρρυθμίσεις στις διεθνείς δομές και κανόνες για τη δημιουργία μιας πολυπολικής τάξης.

Με έναν συνδυασμένο πληθυσμό που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 42 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, οι χώρες BRICS ελέγχουν το 18 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών. Το συλλογικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των πέντε χωρών ξεπερνά το μερίδιο των χωρών της G-7 στον κόσμο, αναφέρει το Middle East Monitor.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το παγκόσμιο ΑΕΠ των BRICS αυξήθηκε από 18 τοις εκατό το 2010 σε 26 τοις εκατό το 2021. Από την ίδρυσή τους το 2009, οι BRICS έχουν εξελιχθεί σε γεωπολιτικό συνασπισμό, λαμβάνοντας μια ανεξάρτητη στάση σε παγκόσμια ζητήματα διαφορετική από τη δυτικο-κεντρική των χωρών της G-7.

Επιπλέον, οι οικονομίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ασκούν επιρροή στην παγκόσμια οικονομία.

Οι BRICS διοργανώνουν ετήσιες συνόδους κορυφής από το 2009, με κύριο στόχο τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των χωρών μελών της. Τα έθνη διερευνούν επίσης ευκαιρίες συνεργασίας για το σκοπό αυτό.

Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στον τομέα της οικονομίας, οι BRICS αποφάσισαν, το 2015, να ιδρύσουν τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) για την παροχή δανείων για αναπτυξιακά έργα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η NDB οραματιζόταν ως εναλλακτική λύση έναντι των δυτικών ιδρυμάτων όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Καθώς οι BRICS αποκτούν αυξανόμενη σημασία στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, αιτήματα ένταξης έχουν υποβληθεί από πολλές χώρες.

Μεταξύ των χωρών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ένταξη στο BRICS είναι το Αφγανιστάν, η Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, η Λευκορωσία, η Αλγερία, η Ινδονησία, το Ιράν, το Καζακστάν, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Νικαράγουα, η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Σενεγάλη, το Σουδάν, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη , Τυνησία, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε.

Επιπλέον, η Αργεντινή, η Αλγερία, το Ιράν και η Αίγυπτος υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS.

Οι ηγέτες των BRICS θα συζητήσουν για όλα αυτά τα αιτήματα στο πλαίσιο της «ατζέντας της διεύρυνσης» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 22-24 Αυγούστου.

Σε ένα πολυπολικό σύστημα, οι χώρες επιδιώκουν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική δημιουργώντας σχέσεις με διαφορετικές χώρες και μέρη. Τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη της ένταξης στις BRICS χρησιμεύουν ως σημαντικοί παράγοντες για την προσέλκυση χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αλγερία, η Αργεντινή, η Αίγυπτος και το Ιράν, που έχουν εκφράσει την προθυμία τους να ενταχθούν στους BRICS μέσω επίσημων αιτήσεων, τείνουν όλο και περισσότερο προς το μπλοκ.

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, αναμένεται ότι οι χώρες που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη θα γίνουν δεκτές στην ομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα