Η Νότια Αφρική δεν θα αναγκαστεί να ταχθεί στο πλευρό καμίας παγκόσμιας δύναμης, δήλωσε ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα, χθες Κυριακή, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των χωρών BRICS που ξεκινά αύριο Τρίτη, στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Η διοργάνωση της συνόδου κορυφής στην Αφρικανική χώρα έχει στρέψει τα φώτα, για μια ακόμα φορά, στην απροθυμία του Γιοχάνεσμπουργκ να καταδικάσει τη ρωσική πλευρά για την ουκρανική κρίση, την ώρα που οι χώρες των BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – επιδιώκουν να διευρύνουν την επιρροή τους και να πιέσουν για μια αλλαγή στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, προς μια πολυπολική κατεύθυνση.
«Την ώρα που ορισμένοι από τους επικριτές μας τολμούν την απροκάλυπτη υποστήριξη των πολιτικών και ιδεολογικών επιλογών τους, εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε μια διαμάχη μεταξύ παγκόσμιων δυνάμεων», τόνισε ο Ραμαφόσα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει αντισταθεί στην πίεση «να ευθυγραμμιστεί με οποιαδήποτε από τις παγκόσμιες δυνάμεις ή με μπλοκ εθνών με επιρροή».
Στη σύνοδο κορυφής των BRICS εκτός από τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετέχει διαδικτυακά, επιλογή στην οποία οδηγήθηκε προκειμένου να αρθεί το διπλωματικό αδιέξοδο που αντιμετώπιζε η Νότια Αφρική, λόγω του εντάλματος σύλληψής του που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Περίπου 50 ακόμα ηγέτες που δεν είναι μέλη των BRICS – μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τόκο Γουιντόντο – επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν στις συνομιλίες.
Οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας και το ενδιαφέρον για ένταξη στον όμιλο έχει αυξηθεί φέτος.
Τουλάχιστον 40 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να γίνουν μέλη, με 23 να έχουν υποβάλει ήδη τις αιτήσεις τους. Μερικές από τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη των BRICS είναι η Αργεντινή, το Μπαγκλαντές, το Μπαχρέιν, η Κούβα, η Αιθιοπία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Νιγηρία και η Σαουδική Αραβία.
Η Νότια Αφρική έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το αίτημα για διεύρυνση της ομάδας χωρών BRICS, με τον Ραμαφόσα να δηλώνει ότι μια τέτοια διευρυμένη ομάδα χωρών «θα αντιπροσωπεύει έθνη με διαφορετικά πολιτικά συστήματα που μοιράζονται την κοινή επιθυμία για μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια τάξη».
Διαβάστε επίσης: