ΑΘΗΝΑ
08:03
|
05.05.2024
Φήμες φέρουν και τον Ουκρανό πρόεδρο να φτάσει σήμερα στην Αθήνα και να παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει το βράδυ ο πρωθυπουργός.
Άτυπο δείπνο το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποδέχεται σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Έντονη είναι επίσης η φημολογία που θέλει και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να φτάσει σήμερα στην Αθήνα και να παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει το βράδυ ο πρωθυπουργός στους υψηλούς προσκεκλημένους. Ενδεικτικό είναι ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν ρωτήθηκε, αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την είδηση για την πιθανή έλευση του προέδρου Ζελένσκι στην Αθήνα.

Αυτό που έχει ανακοινωθεί είναι ότι στο άτυπο δείπνο ο πρωθυπουργός θα δεξιωθεί τους ηγέτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου ,της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσόβου, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η συνάντηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, καθώς έρχεται μετά τα αιματηρά επεισόδια της 7ης Αυγούστου, τη σύλληψη και την προφυλάκιση Κροατών χούλιγκαν της Ντίναμο Ζάγκρεμπ, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, όπως ανακοινώθηκε, δεν υπάρχουν συναντήσεις με τους ηγέτες της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου και αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει ως εξής: 

Δευτέρα 21 Αυγούστου
11:00 Διμερής συνάντηση με την πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μποριάνα Κρίστο,
13:00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ίων-Μαρσέλ Τσολάκου,
15:00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς,
20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου
9:00 Διμερής συνάντηση με την πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου,
10:00 Διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιακόβ Μιλάτοβιτς,
10:45 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου και όχι πρωθυπουργού, κάτι που αποτυπώνει ανάγλυφα τον «πάγο» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά και τη φυλάκιση του δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη, δεν θα εκπροσωπηθεί, ενώ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα