Πάνε (ενδεχομένως ανεπιστρεπτί) οι καιροί που η εκάστοτε γαλλική κυβέρνηση αποφάσιζε εν ριπή οφθαλμού μία στρατιωτική επέμβαση σε αφρικανική χώρα-πρώην αποικία με πρόσχημα τη «διάσωση Γάλλων υπηκόων» ή την υπεράσπιση «εθνικών συμφερόντων». Τα πράγματα έχουν «δυσκολέψει» και οι καιροί άλλαξαν σε τέτοιο βαθμό που η Γαλλία διστάζει (εξ ανάγκης και όχι για λόγους διεθνούς δικαίου) να κάνει ό,τι συνήθιζε και ό,τι πραγματικά θα ήθελε για να διασφαλίσει τα στρατηγικής σημασίας (για τη λειτουργία των γαλλικών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) κοιτασμάτων ουρανίου στον βόρειο Νίγηρα.
Σήμερα, η Αλγερία έκανε γνωστό πως απέρριψε το γαλλικό αίτημα για τη διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών από τον αλγερινό εναέριο χώρο με τελική κατεύθυνση τον Νίγηρα.
Παράγοντες του γαλλικού στρατού επισήμως δεν το επιβεβαιώνουν.
«Το γαλλικό ΓΕΣ αρνείται πως έκανε τέτοιο αίτημα για πτήσεις πάνω από το έδαφος της Αλγερίας» ανέφερε γαλλική στρατιωτική πηγή, δίχως να είναι ιδιαίτερα πειστική.
Από την πλευρά της, η Αλγερία (μέσω σχετικής ανακοίνωσης από το δημόσιο ραδιόφωνο) δεν έχει κανένα λόγο να πει ψέματα. Άλλωστε, οι Γάλλοι συνήθιζαν κατά το παρελθόν να θεωρούν «δεδομένο» το αλγερινό «πράσινο φως» σε τέτοια αιτήματα, πράγμα που δε συμβαίνει πλέον εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να παζαρεύει ανάλογες «διευκολύνσεις» από το γειτονικό (με την Αλγερία) Μαρόκο.
Η Αλγερία, άλλωστε, αντιτίθεται σε κάθε σχέδιο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα, ήδη από τις πρώτες μέρες που η «Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) με μπροστάρισσα τη Νιγηρία προωθεί σταθερά αυτό το παράτολμο σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης που θα μπορούσε να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση (τουλάχιστον) όλης της Δυτικής Αφρικής.
Οι νέες κινήσεις της Αφρικανικής Ένωσης
Σήμερα, πάντως, η Αφρικανική Ένωση (Α.Ε.) ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή της για αναστολή του Νίγηρα από τις υποχρεώσεις και τα πλεονεκτήματα μέλους τής, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά, την έκκληση στους πραξικοπηματίες με επικεφαλής το Νιγήριο στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί, να απελευθερώσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ και να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.
Η Α.Ε. απέφυγε για μία ακόμη φορά να υποστηρίξει το ριψοκίνδυνο σχέδιο της ECOWAS για στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα αρκούμενη να διευκρινίσει πως θα το «μελετήσει», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση της κρίσης με «ειρηνικά μέσα». Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανική Ένωσης στάθηκε σε αυτή την απόφαση της ECOWAS, ζητώντας από την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης να αξιολογήσει τις πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και συνδεόμενες με την ασφάλεια επιπτώσεις από την ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης.
Αυτά ενώ η ECOWAS, όπως είναι γνωστό, έχει ενεργοποιήσει μια δύναμη επιφυλακής για την προετοιμασία μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.