Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του BBC με τίτλο «Οι άνδρες που δε θέλουν να πολεμήσουν», Ουκρανοί έχουν δημιουργήσει ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιράζονται τρόπους αποφυγής της στρατολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πληροφοριών στο Telegram για το πού κινούνται οι περιπολίες των αξιωματικών στρατολόγησης.
Τέτοιες ομάδες στα social media λειτουργούν για όλη την Ουκρανία και μερικές αριθμούν έως και 100.000 μέλη, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.
Χιλιάδες έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την στρατολόγηση, ενώ άλλοι αναζητούν τρόπους για να το κάνουν, ανέφερε το BBC, προσθέτοντας ότι όσοι τρέπονται σε φυγή συχνά δωροδοκούν αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών στρατολόγησης, για να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση στο εξωτερικό.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέλυσε όλους τους περιφερειακoύς στρατιωτικoύς αξιωματούχους που ηγούνταν της διαδικασίας στρατολόγησης μετά από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς. Οι ουκρανικές αρχές είχαν ανοίξει προηγουμένως 112 ποινικές υποθέσεις εναντίον αξιωματούχων, αποκάλυψε τότε ο Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα αντικατασταθούν από τραυματίες του πολέμου.
«Απολύουμε όλους τους περιφερειακούς στρατιωτικούς επιτρόπους», ανέφερε στις 11 Αυγούστου ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του μετά από συνάντηση με την στρατιωτική ηγεσία.
«Αυτό το σύστημα θα πρέπει να διοικείται από ανθρώπους που γνωρίζουν ακριβώς τι είναι ο πόλεμος και γιατί ο κυνισμός και η δωροδοκία σε μια περίοδο πολέμου είναι εσχάτη προδοσία», πρόσθεσε.
Η χώρα χρειάζεται συνεχώς να αντικαθιστά τις δεκάδες χιλιάδες που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και τους πολλούς περισσότερους που έχουν απλά εξαντληθεί μετά από 18 μήνες σύγκρουσης, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από το BBC, για τη στρατολόγηση των Ουκρανών χρησιμοποιούνται όλο και πιο σκληρές τακτικές.
Οι αξιωματικοί αυτών των ομάδων είναι γνωστοί ως «οι Λαδί», λόγω του χρώματος των στολών τους. Τα άτομα που συναντούν στις περιπολίες τους συνήθως λαμβάνουν ειδοποιήσεις που τους δίνουν εντολή να απογραφούν σε ένα κέντρο στρατολόγησης, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι πιάνονται επί τόπου, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να πάνε στο σπίτι τους, αναφέρει το BBC.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας προτρέπει τους πολίτες να καταχωρούν τα στοιχεία τους σε μια εθνική βάση δεδομένων και λέει ότι εάν κληθούν θα σταλούν σε κατάλληλη απόσπαση, όμως αναφέρεται πως χρησιμοποιούνται σκληρές ή εκφοβιστικές τακτικές, ενώ υπάρχουν και αναφορές για στρατεύσιμους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή με μόλις ένα μήνα εκπαίδευσης, σημειώνει το δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης:
Το δημοσίευμα έρχεται καθώς η αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων που εξαπέλυσε το Κίεβο στις αρχές Ιουνίου έχει αποτελέσματα ιδιαιτέρως αναντίστοιχα των προσδοκιών που είχαν σχηματιστεί, όπως παραδέχεται και η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση αλλά και οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα σημαίνει τρομερές απώλειες για τους Ουκρανούς στρατιώτες.
Κατά τους ισχυρισμούς της Μόσχας, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, συχνά φτάνοντας μόνο στην πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στις αρχές Αυγούστου ότι η Ουκρανία είχε χάσει περίπου 43.000 στρατιώτες και περίπου 5.000 κομμάτια βαρέως εξοπλισμού από την έναρξη της αντεπίθεσης του Ιουνίου.
Διαβάστε επίσης: