ΑΘΗΝΑ
02:30
|
01.05.2024
«Η αιθιοπική κυβέρνηση θα ερευνήσει γρήγορα το περιστατικό σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές αρχές».
Ανησυχία προκαλούν οι καταγγελίες για εκτελέσεις εκατοντάδων μεταναστών από την Αιθιοπία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW) για τις μαζικές, εν ψυχρώ, εκτελέσεις εκατοντάδων Αιθιόπων μεταναστών που επιχείρησαν να μπουν στη Σαουδική Αραβία από τα σύνορα με την Υεμένη, οι αρμόδιες αρχές σε Αντίς Αμπέμπα και Ριάντ ανακοίνωσαν πως θα διενεργήσουν από κοινού έρευνα για την υπόθεση.

«Η αιθιοπική κυβέρνηση θα ερευνήσει γρήγορα το περιστατικό σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές αρχές» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης X (πρώην Twitter).

«Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, συνιστάται ιδιαιτέρως να επιδειχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να μην γίνονται ανώφελες δηλώσεις έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα» προσθέτει το υπουργείο, τονίζοντας ότι αμφότερες οι χώρες «παρά τραγικό αυτό συμβάν, διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις από παλιά».

Την Δευτέρα, 21 Αυγούστου, το HRW σε έκθεση που ανέφερε ότι Σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκότωσαν «εκατοντάδες Αιθίοπες μετανάστες» καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλούσια μοναρχία του Κόλπου από τα σύνορα με την Υεμένη, την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου 2023.

Οι σαουδαραβικές αρχές αμφισβητούν τα γεγονότα που αναφέρει η ΜΚΟ με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τις καταγγελίες «αβάσιμες και αναξιόπιστες».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την «ανησυχία» για την έκθεση του HRW με τον εκπρόσωπο Τύπου, Πίτερ Στάνο,  να προσθέτει πως θα θέσει το ζήτημα και στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και στους αξιωματούχους Υεμενίτες Χούθι. Ο Στάνο χαιρέτισε από την άλλη την ανακοίνωση της αιθιοπικής κυβέρνησης για μια από κοινού έρευνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, μετανάστες κατηγόρησαν τις αρχές των Χούθι ότι συνεργάζονται με τους διακινητές και ότι τους αποσπούν χρήματα. Οι αντάρτες αυτοί φέρεται επίσης να τους είχαν μεταφέρει σε αυτό που οι μετανάστες περιγράφουν ως κέντρα κράτησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα