ΑΘΗΝΑ
19:46
|
28.04.2024
Επέστρεψε στη χώρα μετά από 15 χρόνια αυτοεξορίας στο εξωτερικό, ενώ έχει καταδικαστεί ερήμην του στη Ταϊλάνδη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνησή…
Ο Ταξίν Σιναουάτρα συνελλήφθη από την αστυνομία μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Don Mueang της Μπανγκόκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Ταξίν Σιναουάτρα συνελήφθη αμέσως, οδηγήθηκε στο δικαστήριο και φυλακίστηκε μόλις επέστρεψε στην πατρίδα του την Ταϊλάνδη μετά από 15 χρόνια αυτοεξορίας. Ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να περάσει οκτώ χρόνια στη φυλακή για τρεις καταδίκες που του είχαν επιβληθεί κατά την απουσία του, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 2001 ως το 2006 πριν ανατραπεί με πραξικόπημα, πρόκειται να τεθεί υπό κράτηση στην Μπανγκόκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κορυφαίου δικαστηρίου της χώρας.

Ο Ταξίν Σιναουάτρα εμφανίσθηκε για λίγο δημόσια με μέλη της οικογένειάς του σε σταθμό για διωτικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Ντον Μουάνγκ της Μπανγκόκ, χαμογελώντας και χαιρετώντας εκατοντάδες υποστηρικτές του που βρίσκονταν εκεί, πριν οδηγηθεί με αστυνομική οχηματοπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο και μεταφερθεί στη συνέχεια στη φυλακή.

Η κόρη του Ταξίν, η Πετονγκτάρν Σιναουάτρα, επιβεβαίωσε πως ο πατέρας της έφθασε με ασφάλεια και ανάρτησε στο Facebook φωτογραφίες του πρώην προέδρου να χαμογελάει με τα μέλη της οικογένειάς του, ανάμεσά τους τα επτά εγγόνια του.

Δύο χρόνια μετά την ανατροπή του με στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Ταξίν Σιναουάτρα έχει καταδικαστεί ερήμην για κατάχρηση εξουσίας. Ο στρατός είχε επικαλεστεί για να τον ανατρέψει με πρόφαση τη διαφθορά και την απιστία προς τη μοναρχία, κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται.

Αρκετές χιλιάδες «κόκκινα πουκάμισα» – το αγροτικό κίνημα βάσης που ιδρύθηκε για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του Ταξίν μετά το πραξικόπημα του 2006 – συγκεντρώθηκαν κοντά στο τερματικό αεροδρόμιο VIP περιμένοντας την άφιξή του.

Σε μια ατμόσφαιρα γιορτής, με φαγητό και μουσική, χόρεψαν και επευφημούσαν καθώς το αεροπλάνο του προσγειωνόταν στη χώρα.

Οι εμβληματικές πολιτικές του Ταξίν Σιναουάτρα περιλάμβαναν ένα καθολικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης το οποίο άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για δωρεάν θεραπεία σε βασικές παθήσεις για δεκάδες εκατομμύρια φτωχούς, καθώς και ιατρικές κλινικές στα χωριά και αρκετές οικονομικές επιδοτήσεις.

Ο πρώην αυτοεξόριστος πρόεδρος επιστρέφει στην Ταϊλάνδη λίγες ημέρες αφότου το κόμμα του, το Φέου Τάι, στο οποίο υπήρξε καθοριστικός ηγέτης, ανέλαβε την εξουσία με τη βοήθεια της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, παρά το γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές του Μάϊου βγήκε δεύτερο σε ψήφους, με την πρωτιά να ανήκει στο προοδευτικό κόμμα Move Forward.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα