ΑΘΗΝΑ
19:41
|
27.04.2024
Η Ιαπωνία ξεκίνησε την απελευθέρωση επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα παρά τις συνεχιζόμενες διαμάχες.
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα εναντίον του σχεδίου απόρριψης των επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό ωκεανό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την απελευθέρωση επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με το σχέδιο απόρριψης.

Οι αντλίες μεταφοράς θαλασσινού νερού ξεκίνησαν την απελευθέρωση στον Ειρηνικό λίγο μετά τη 13:00 τοπική ώρα με τον χειριστή του εργοστασίου Tokyo Electric Power Company (Tepco) να ανακοινώνει νωρίτερα ότι οι καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες ήταν κατάλληλες.

«Τώρα, οι βαλβίδες κοντά στις αντλίες μεταφοράς θαλασσινού νερού ανοίγουν», δήλωσε ένας αξιωματούχος της TEPCO μέσω σύνδεσης βίντεο από την τοποθεσία που μεταδόθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Τόκιο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετρικοί τόνοι του επεξεργασμένου νερού, που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μετά το τσουνάμι του 2011, είναι αυτή τη στιγμή αποθηκευμένοι σε περίπου 1.000 δεξαμενές γύρω από την τοποθεσία και η απομάκρυνσή τους είναι βασικό μέρος του παροπλισμού της ακόμα εξαιρετικά επικίνδυνης εγκατάστασης.

Η όλη διαδικασία παροπλισμού του εργοστασίου αναμένεται να διαρκέσει έως και 40 χρόνια.

Παρατηρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που έχει υποστηρίξει το σχέδιο, θα βρίσκονται επί τόπου για την απόρριψη και θα λάβουν δείγματα νερού και ψαριών.

Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι όλα τα ραδιενεργά στοιχεία έχουν φιλτραριστεί εκτός από το τρίτιο, το οποίο είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από το νερό. Το ισότοπο υδρογόνου εκκενώνεται επίσης – σε υψηλότερα επίπεδα – από επιχειρησιακούς πυρηνικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Γαλλίας.

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει τέσσερις εκλύσεις επεξεργασμένου νερού μέχρι τον Μάρτιο του 2024, με 7.800 κυβικά μέτρα νερού να απελευθερώνονται κάθε φορά. Το τμήμα της διαδικασία που μόλις ξεκίνησε αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες.

Αυτό το νερό θα περιέχει περίπου 190 μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο, κάτω από το όριο πόσιμου νερού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των 10.000 μπεκερέλ ανά λίτρο, σύμφωνα με την Tepco. Το μπεκερέλ είναι μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας.

Αντιδράσεις από Κίνα και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές

Το σχέδιο έχει πυροδοτήσει συνεχιζόμενη διαμάχη παρά την επιμονή της Ιαπωνίας ότι η διαδικασία είναι ασφαλής και την υποστήριξη του ΔΟΑΕ, της πυρηνικής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών, που ενέκρινε την πρόταση τον Ιούλιο, λέγοντας ότι ο αντίκτυπος στην υγεία και το περιβάλλον θα είναι «αμελητέος».

Λίγο μετά την έναρξη της απελευθέρωσης των υδάτων, η Κίνα, η οποία έχει υποβάλει επίσημη καταγγελία για το σχέδιο, κατηγόρησε ξανά την Ιαπωνία ότι είναι «εξαιρετικά εγωίστρια».

Ο ωκεανός είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας και η βίαιη έναρξη της απόρριψης των πυρηνικών λυμάτων της Φουκουσίμα στον ωκεανό είναι μια εξαιρετικά εγωιστική και ανεύθυνη πράξη που αγνοεί τα διεθνή δημόσια συμφέροντα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Νωρίτερα, η Κίνα και τα εδάφη του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ απαγόρευσαν τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών από τη Φουκουσίμα και το Τόκιο και ενίσχυσαν την παρακολούθηση της ραδιενέργειας. Ο διευθύνων σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι χαρακτήρισε την Τετάρτη την διαδικασία ως «ανεύθυνη».

Σε νέα ανακοίνωσή της, η Κίνα απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία.

Η Νότια Κορέα ήταν επίσης επιφυλακτική εν μέσω ανησυχίας του κοινού, παρά την κυβερνητική αξιολόγηση που δεν διαπίστωσε προβλήματα με τις επιστημονικές και τεχνικές πτυχές της κυκλοφορίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε αγρυπνία υπό το φως των κεριών πριν από την απελευθέρωση των υδάτων από τη Φουκουσίμα

Απαγόρευσε τις εισαγωγές ψαριών και προϊόντων διατροφής από τη Φουκουσίμα και είπε ότι θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χαλαρώσει η δημόσια ανησυχία.

Το βράδυ της Τετάρτης, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας οδήγησε σε αγρυπνία υπό το φως των κεριών κατά της απελευθέρωσης των υδάτων και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στη Σεούλ την Πέμπτη.

Τουλάχιστον 16 άτομα συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα αφού μπήκαν στο κτίριο που στεγάζει την ιαπωνική πρεσβεία. Η ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από νέους, έφτασε στον όγδοο όροφο, όπου βρισκόταν η πρεσβεία, και ανάρτησε πανό που καταδικάζουν την απελευθέρωση των υδάτων.

«Η θάλασσα δεν είναι ο κάδος απορριμμάτων της Ιαπωνίας», έγραφε ένα από τα πανό. «Σταματήστε να απελευθερώνετε μολυσμένο νερό αμέσως».

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταστράφηκε τον Μάρτιο του 2011 μετά την κατάρριψή του από τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 9,0 Ρίχτερ που σκότωσε σχεδόν 20.000 ανθρώπους στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο από το Τσερνόμπιλ το 1986.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα