ΑΘΗΝΑ
21:29
|
02.05.2024
Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, πως είχε πληροφορηθεί για ένα σχέδιο δολοφονίας του Πριγκόζιν.
Ο Λουκασένκο μεσολάβησε για την παύση της ανταρσίας του Πριγκόζιν τον Ιούnιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, που φέρεται να βρισκόταν ανάμεσα στους επιβάτες ενός αεροπλάνου που συνετρίβη προ ημερών στη Ρωσία, δεν του ζήτησε ποτέ από τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να του παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας, είπε ο Λευκορώσος ηγέτης στο λευκορωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων BelTA.

«Αν έπρεπε να απαντήσω άμεσα σε αυτήν την ερώτηση, θα έλεγα ότι δεν αναμενόταν να διασφαλίσω την ασφάλεια του Πριγκόζιν. Αυτό είναι το πρώτο σημείο.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι δεν μιλήσαμε ποτέ με τέτοιους όρους.

Τρίτον, θέλω να θυμάστε ότι επρόκειτο να συζητήσουμε δύο φορές το θέμα της ασφάλειας. Η πρώτη φορά ήταν όταν του τηλεφώνησα και έγιναν διαπραγματεύσεις ενώ βάδιζαν προς τη Μόσχα:

Του είπα: “Γιεβγκένι, καταλαβαίνεις ότι θα καταδικάσεις τους ανθρώπου σου και θα χαθείς;”. Είχε μόλις επιστρέψει από το μέτωπο. Σε μία του παρόρμηση είπε: “Θα πεθάνω τότε, διάολε!”. Του είπα: «Γιεβγκένι, θα σου στείλω ένα σχοινί και ένα κομμάτι σαπούνι αμέσως”. “Όχι, όχι, όχι. Δεν το θέλω με αυτόν τον τρόπο. Θα πεθάνω ήρωας”. Έτσι προχώρησε η πρώτη συζήτηση. Η δεύτερη φορά ήταν όταν ήρθαν σε εμένα με τον Ντμίτρι Ούτκιν. Τους προειδοποίησα ξεκάθαρα να το προσέχουν».

Διαβάστε επίσης:

Ο Λευκορώσος πρόεδρος ανέφερε ότι δύο πράγματα είχαν συζητηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με τον Πριγκόζιν: ο τερματισμός των ποινικών υποθέσεων κατά του προσωπικού της PMC Wagner και η απόσυρσή τους στη Λευκορωσία.

«Το πρότεινα. Είπα: “Αν φοβάστε κάτι, θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Πούτιν και θα σας αποσπάσουμε στη Λευκορωσία. Σας εγγυόμαστε πλήρη ασφάλεια στη Λευκορωσία”. Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν δεν μου ζήτησε ποτέ να δώσω ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα ασφάλειας», τόνισε.

Ο Λουκασένκο συνέχισε λέγοντας: «Θα σας δώσω απλώς ένα άλλο παράδειγμα. Την τελευταία φορά που πετάξαμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έλαβα μερικές πολύ σοβαρές πληροφορίες από βαθιές πηγές, βαθιές όσο τίποτα, σχετικά με μια απόπειρα κατά της ζωής του Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Έδωσα οδηγίες και μέσα σε δύο ώρες βρήκαν τον πρεσβευτή της Ρωσίας στα Εμιράτα και τον κάλεσαν κοντά μου. Του παρέδωσα ένα κωδικοποιημένο τηλεγράφημα για την απόπειρα δολοφονίας του Πριγκόζιν για να παραδοθεί στον Πούτιν και στον Μπόρτνικοφ στο Κρεμλίνο».

Λίγο καιρό αργότερα ο Λουκασένκο, κατά τα λεγόμενά του, ρώτησε τον Πριγκόζιν εάν είχε λάβει αυτές τις πληροφορίες και ο ιδρυτής της PMC Wagner επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος τον είχε προειδοποιήσει για τη δολοφονία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν μπορώ να πω ποιος το έκανε. Δεν θα γίνω δικηγόρος ούτε για τον μεγαλύτερο αδερφό μου. Αλλά ξέρω τον Πούτιν. Είναι ένα συνετό, πολύ ήρεμο και ακόμα και αργό άτομο όταν παίρνει αποφάσεις για άλλα, λιγότερο σύνθετα ζητήματα. Επομένως, δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Πούτιν το έκανε αυτό, ότι ο Πούτιν φταίει. Πολύ σκληρή, αντιεπαγγελματική δουλειά, για αυτό», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ρώσου προέδρου ο Λουκασένκο.

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων την Πέμπτη και χαρακτήρισε τον Πριγκόζιν ως «ταλαντούχο άνθρωπο» με «δύσκολη μοίρα». Είπε ότι η Μόσχα θα διερευνήσει διεξοδικά τα αίτια του συμβάντος.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχε υποσχεθεί στον Πριγκόζιν, ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε:

«Λοιπόν, κάτι πρέπει να γράψουν στην τελική. Για να χτυπήσουν εμένα και τους υπόλοιπους. Αυτό είναι όλο και είναι χαζό. Το είπαν χθες και οι μισοί από αυτούς που το διάβασαν γέλασαν αμέσως. Και μια μέρα αργότερα οι άλλοι μισοί σκέφτηκαν: “Τι σχέση έχει ο Λουκασένκο; Πώς θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ασφάλεια του Πριγκόζιν στην Αφρική;” Ο Πριγκόζιν πετούσε από την Αφρική. Και μετά προσγειώθηκε στη Μόσχα και έφυγε για την Αγία Πετρούπολη. Πώς θα μπορούσα να εξασφαλίσω την ασφάλειά του; Αυτός είναι ο λόγος που δεν είμαι ο τύπος από τον οποίο θα έπρεπε να ζητάτε να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Επιπλέον, δεν είχαμε ποτέ μια τέτοια συζήτηση σχετική με τη διασφάλιση της ασφάλειας στην επικράτεια κάποιου άλλου».

Στη δική της επικράτεια, η Λευκορωσική πλευρά τήρησε όλες τις υποσχέσεις προς το προσωπικό της PMC Wagner. Και μάλιστα έκανε περισσότερα από αυτό, επεσήμανε.

«Δεν έχουν παράπονο. Ο αρχηγός της KGB επικοινώνησε μαζί τους χθες κατόπιν εντολής μου και τους έδωσε μόνο ένα μήνυμα από εμένα: θα τιμήσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει ο Πριγκόζιν κι εγώ», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα