ΑΘΗΝΑ
10:50
|
03.05.2024
Ο Πριγκόζιν εξέφερε «10 φορές» περισσότερες βρισιές από ό,τι κανονικές λέξεις, είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία συγκέντρωσε περίπου 10.000 στρατιώτες για να αποκρούσει την πορεία της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner στη Μόσχα το περασμένο Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι ήταν κι ο ίδιος έτοιμος να στείλει τις δυνάμεις του στη Ρωσία.

Ο Λουκασένκο είπε ότι η Ρωσία θα επικρατούσε σε μια αντιπαράθεση κατά των στασιαστών, αλλά αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα «χιλιάδες» θανάτους, και ότι, επομένως, η ειρηνική επίλυση αποτελούσε προτεραιότητα. Ο Λευκορώσος ηγέτης που ανέλαβε να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης, πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ, Πούτιν τον κράτησε «ενδελεχώς» ενήμερο για την κατάσταση.

«Το πιο επικίνδυνο… δεν ήταν η ίδια η κατάσταση αλλά οι πιθανές συνέπειές της», είπε ο Λουκασένκο.

«Ποιος είναι ο Πριγκόζιν; είναι ένα άτομο με μεγάλη εξουσία στις Ένοπλες Δηνάμεις, ανεξαρτήτως του πόσο κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν κάτι τέτοιο να ισχύει. Γι αυτό, σκέφτηκα πως μπορούμε σίγουρα να τον σκοτώσουμε. Είπα ακόμα στον Πούτιν “Μπορούμε να τον σκοτώσουμε. Δεν είναι πρόβλημα. Ίσως όχι με την πρώτη προσπάθεια, αλλά με τη δεύτερη”. Αλλά είπα «Ας μην το κάνουμε, επειδή έπειτα δε θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις και αυτοί οι τύποι θα κάνουν το οτιδήποτε. Μπορούμε να τους σκοτώσουμε κι αυτούς, αλλά χιλιάδες και χιλιάδες πολιτιών θα χάουσν τη ζωή τους επίσης, όπως και εκείνοι που θα αντιπαρατεθούν με τη Wagner. Και η Wagner είναι ο ποιο καλά προετοιμασμένος σχηματισμός του στρατού. Γι’ αυτό θα πρέπε πριν τους σκοτώσουμε να σκεφτούμε: “τι θα συμβεί την επόμενη μέρα;”» είπε ενόπιων στρατιωτικών ο Λουκασένκο.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν του είπε ότι ο Πριγκόζιν αρνιόταν να μιλήσει με κανέναν και ότι η απόπειρα διαπραγμάτευσης μαζί του θα ήταν «άχρηστη». Ωστόσο, ο Λουκασένκο προφανώς κατάφερε να δημιουργήσει επαφή, με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Ο Πριγκόζιν βρισκόταν σε κατάσταση «απόλυτης ευφορίας» για τα πρώτα 30 λεπτά και μιλούσε ως επί το πλείστον με αισχρολογίες, ανέφερε ο Λευκορώσος ηγέτης. Ο Πριγκόζιν εξέφερε «10 φορές» περισσότερες βρισιές από ό,τι κανονικές λέξεις, είπε ο Λουκασένκο.

«”Αλλά θέλουμε δικαιοσύνη! Θέλουν να μας στραγγαλίσουν! Θα πάμε στη Μόσχα!”», αναφώνησε ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με τον Λουκασένκο, που είπε πως του απάντησε ότι «Στα μισά του δρόμου θα σε συνθλίψουν σαν ζωύφιο».

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, οι διοικητές της Ομάδας Βάγκνερ είχαν απογοητευτεί από τις απώλειες στο πεδίο της μάχης που υπέστησαν στην Ουκρανία και είχαν «επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό» τον Πριγκόζιν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι απλώς απαιτούσε «δικαιοσύνη», ζητώντας την απομάκρυνση των Ρώσων στρατηγών.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πούτιν, αλλά ήθελε να αποπεμφθούν ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Κανείς δεν θα σας δώσει ούτε τον Σοϊγκού ούτε τον Γκερασίμοφ», είπε ο Λουκασένκο ότι είπε στον Πριγκόζιν, πείθοντάς τον τελικά ότι η Μόσχα θα υπερασπιζόταν και ότι η συνέχιση της ανταρσίας θα βύθιζε τη Ρωσία σε αναταραχή και θλίψη.

Ο Λευκορώσος ηγέτης είπε πως προειδοποίησε τον Πριγκόζιν ότι μια στρατιωτική ταξιαρχία ήταν έτοιμη να αναπτυχθεί στη Μόσχα για να την υπερασπιστεί. Πρόσθεσε πάντως και ότι αν μια τέτοιου είδους αναταραχή ξεσπούσε στη Ρωσία, «θα ήμασταν οι επόμενοι».

Στις 5 μ.μ. ώρα Μόσχας, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας, ο Πριγκόζιν τηλεφώνησε για να πει ότι θα αποδεχόταν τους όρους του Λουκασένκο, αλλά ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας για τον ίδιο και τους μαχητές του. Σε εκείνο το σημείο, ο Λουκασένκο επικοινώνησε με τον αρχηγό της FSB, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, και συμφώνησε μαζί του ότι η Ρωσία δεν θα χτυπούσε τα στρατεύματα της Wagner.

Ο Λουκασένκο «υποσχέθηκε» στον Πριγκόζιν ότι δε θα χτυπηθεί και «εγγυήθηκε» ότι θα δεχόταν μαχητές της Wagner στη Λευκορωσία και θα διασφάλιζε την ασφάλειά τους.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γιούνους Μπεκ Γεβκούροφ, έπαιξε επίσης «σημαντικό ρόλο» στις διαπραγματεύσεις, είπε ο Λουκασένκο. Το Σάββατο, ένα βίντεο του Γεβκούροφ να μιλά στον αρχηγό Βάγκνερ στη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, η οποία είχε καταληφθεί από τους μαχητές της ομάδας, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο.

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, είπε ο Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι έπρεπε να «βιαστεί», καθώς η Ρωσία είχε «ήδη χτίσει μια αμυντική γραμμή περίπου 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα».

«Φοβόμουν αν οι μαχητές του Βάγκνερ συγκρούονταν μαζί τους σε εκείνη τη γραμμή, θα είχε χυθεί αίμα και αυτό θα ήταν», είπε.

Στο τέλος, ο Λουκασένκο διευκόλυνε μια απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Πριγκόζιν και Μπόρτνικοφ. Αφού μίλησε με τον αρχηγό της Ρωσικής FSB, ο αρχηγός της Wagner διέταξε τους μαχητές του να αποσυρθούν και να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους. Μετά από αυτό, ο Λουκασένκο είπε ότι είχε άλλη μια συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία ο Ρώσος ηγέτης υποσχέθηκε να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα