Ιστορική επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι. Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.
Λίγα λεπτά μετά τις 10.15 ο Ινδός πρωθυπουργός πέρασε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε συνάντηση με την ΠτΔ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια, στις 11 έλαβε χώρα η συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δύο ηγέτες να παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλωσόρισε τον Ινδό ομόλογό του στη χώρα μας και ανέφερε πως «στόχος είναι να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο με την Ινδία». Από την πλευρά το ο Ναρέντρα Μόντι , εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρα μας σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα», είπε και συνέχισε, τονίζοντας πως «έχουμε φιλικούς δεσμούς με την Ελλάδα και ενισχύουμε τις αμυντικές βιομηχανίες Ελλάδας και Ινδίας». Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.
Τα πρώτα μηνύματα του Μόντι από την Αθήνα
Ο Μόντι έφτασε στην πρωτεύουσα στις 7 το πρωί, με τον υπ. Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη να τον υποδέχεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Ινδός Πρωθυπουργός λίγο μετά την άφιξή του έγραψε στο twitter του: «Προσγειώθηκα στην Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα».
Στο μήνυμα του ο κ. Μόντι αναφέρει επίσης ότι: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».
Στη συνέχεια ο κ. Μόντι κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Θα ακολουθήσει ελληνο-ινδικό γεύμα που θα χαιρετίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι, σηματοδοτώντας και τη βούληση για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, έχουν ταξιδέψει από την Ινδία εκπρόσωποι σημαντικών ομίλων. Σκοπός είναι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη- να εντοπιστούν επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.
Στο γεύμα πρόκειται να μετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, που είτε έχουν επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς θα βρεθούν στο γεύμα εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία.
Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII), ενώ από την ελληνική πλευρά, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ και η πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.