ΑΘΗΝΑ
00:20
|
28.04.2024
Κρίσιμες οι επόμενες ώρες, καθώς αφού από τη Δευτέρα οι άνεμοι οι άνεμοι θα πνέουν από τον νότο.
Φωτιά στην Άνδρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς εντοπίζεται το κύριο μέτωπο της φωτιάς του Έβρου, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στη Δαδιά. Την ίδια ώρα, ολονύχτια μάχη με τη φωτιά έδωσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές στην Άνδρο προσπαθώντας να μη φτάσουν οι φλόγες σε σπίτια.

Ειδικότερα, στον Έβρο ο αντιπεριφερειάρχης  Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», είπε ο κ. Πέτροβιτς. «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά».

Να σημειωθεί ότι και σήμερα συνεχίστηκαν τα μηνύματα για εκκενώσεις μέσω του 112. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι μηνύματα έλαβαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης Έβρου και της περιοχής Κασσιτερά Ροδόπης.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Έβρου

«Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Έβρου και έγινε μία ακόμη έκκληση για την ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, καθώς από αύριο Δευτέρα οι άνεμοι θα πνέουν από τον νότο.

Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης το πρωί, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε για ενίσχυση των δυνάμεων γενικά και αόριστα μέσα στις επόμενες μέρες, τονίζοντας ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Το δάσος της Δαδιάς δεν είχε καθαριστεί ποτέ»

Ο κ. Πέτροβιτς ρωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο και απάντησε ότι το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ.

«Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιά», τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.

«Τις πρώτες ημέρες, η φωτιά της Δαδιάς έφτασε μέσα σε δύο ώρες βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι ήταν 7-8 μποφόρ, η πυρκαγιά απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα», περιέγραψε.

Η φωτιά στον Άνδρο

Αδιάκοπες ήταν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και των εθελοντών, που κατάφεραν μετά από ολονύχτια μάχη, να σβήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εστιών που υπήρχαν στο νησί της Άνδρου, κυρίως στο Βιτάλι και στις Γίδες, περιοχές όμως που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αντίστοιχα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να διασώσουν σπίτια στο χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο και στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο μετά από πτώση κεραυνού. Χθες εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γίδες, όπου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών.

Την Κυριακή με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα και έτσι κερδήθηκε το στοίχημα να μην καούν σπίτια στο χωριό Βιτάλι, όπου η φωτιά είχε μπει ουσιαστικά μέσα. Όμως το φως της ημέρας αποκάλυψε και την αποκαρδιωτική εικόνα, με πολύ μεγάλη έκταση καμένης γης, στην οποία ζούσαν πολλά ζώα, αιγοπρόβατα κυρίως, τα οποία έχασαν τη ζωή τους όπως και πάρα πολλά μελίσσια που υπήρχαν στην περιοχή.

Η φωτιά μπήκε στον οικισμό, αλλά σώθηκαν τα σπίτια μετά από ολονύχτια μάχη σε δυσπρόσιτα σημεία στα οποία κλήθηκαν να επιχειρήσουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής. Υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ευτυχώς ο οδηγός κατάφερε να απεγκλωβιστεί, να φύγει και να σωθεί, ωστόσο έπεσε στη χαράδρα, γιατί είχε πάρα πολύ λίγη ορατότητα λόγω των πυκνών καπνών.

Οι δυνάμεις που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν είναι 73 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Ξεκίνησαν να επιχειρούν το πρωί οι υδροφόρες του δήμου και βεβαίως πάρα πολλοί εθελοντές που ήρθαν και από την Αθήνα και από την Τήνο και τη Σύρο.

Υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ευτυχώς ο οδηγός κατάφερε να απεγκλωβιστεί, να φύγει και να σωθεί, ωστόσο έπεσε στη χαράδρα, γιατί είχε πάρα πολύ λίγη ορατότητα λόγω των πυκνών καπνών.

Αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Τι γίνεται σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

Στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, όπου από το πρωί επιχειρούν από αέρος 2 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη είναι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή, στο Λοκρό Φθιώτιδας, όπως και στη Βοιωτία όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης αναζωπυρώσεις στη περιοχή Στείρι.

Υψηλός κίνδυνος για πολλές περιοχές της χώρας

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα