Η κυβέρνηση επιστρατεύει σειρά επιχειρημάτων, ανάλογα με την εξέλιξη των πυρκαγιών και το μέγεθος των καταστροφών, για να αποποιηθεί των ευθυνών της σε ό,τι αφορά την αποτυχία της στην πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση.
Σήμερα (28/8) η Σοφία Βούλτεψη έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει τα στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που κατέγραψε 52% λιγότερες μεγάλες πυρκαγιές και 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων φέτος στην Ελλάδα, μετά από ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης έκανε λόγο, μιλώντας το πρωί στο Open για «προπαγάνδα των αριθμών» λέγοντας απλά πως «ο αριθμός των πυρκαγιών δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της πυρκαγιάς». «Είναι οι μισές αλλά είναι μεγάλες» είπε μετά.
Αναπαρήγαγε επίσης τη σταθερή «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης για την ένταση των φαινομένων υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια «πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως είναι παντού» αλλά και πως πρόκειται «ευμετάβλητες φωτιές» κι αυτό γιατί προφανώς «αλλάζουν πορεία με βάση τον άνεμο».
Η κα. Βούλτεψη αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του Καναδά για να ισχυριστεί ότι εκεί «δεν γίνεται αντιπολίτευση γι’ αυτό το θέμα» και στις Τενερίφης για να πει ότι εκεί δεν αντιδρά κανείς.
Η λύση στο πρόβλημα, πάντα κατά την υφυπουργού είναι «να αλλάξουμε τρόπο ζωής». Χαρακτήρισε δε κοινωνικό φαινόμενο της πυρκαγιές, λόγω της τεράστιας αστυφιλίας και της εγκατάλειψης της αγροτικής γης, ζητώντας να καλλιεργηθούν ξανά «τα χωράφια για να μην βρίσκει ξερά η φωτιά να κάψει».
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί στους επιστήμονες
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τονίζει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της με επιθέσεις στους επιστήμονες.
«Ο Έβρος καίγεται για δέκατη ημέρα με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κρύψει τις ευθύνες της, ακόμη και με επιθέσεις στους επιστημονικούς φορείς της χώρας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Και θυμίζει πως είχε προηγηθεί «ο κ. Σκυλακάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus».
«Κανένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπλοκή των επιστημόνων. Ωστόσο, στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να τους ακούσει, επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης μαζί τους» καταλήγει η Κουμουνδούρου.