ΑΘΗΝΑ
10:35
|
27.04.2024
Μια έκθεση του καλλιτέχνη γκράφιτι Μπάνκσι στη Γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης της Γλασκώβης προσέλκυσε 180.000 επισκέπτες μέσα σε 10 εβδομάδες.
Μια νέα έκδοση του Kissing Coppers, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004, είναι μεταξύ των έργων που παρουσιάζονται στη Γλασκώβη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια έκθεση του πασίγνωστου καλλιτέχνη γκράφιτι Μπάνκσι στη Γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης της Γλασκώβης προσέλκυσε 180.000 επισκέπτες μέσα στο διάστημα των 10 εβδομάδων που διήρκησε.

Οι υπεύθυνοι της γκαλερί είπαν ότι η πρώτη επίσημη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη εδώ και 14 χρόνια έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων.

Η έκθεση, που κλείνει τη Δευτέρα, ήταν επίσης ανοιχτή κατά τη διάρκεια της νύχτας τα Σαββατοκύριακα.

Ένα μήνυμα στον ιστότοπο της έκθεσης “Cut and Run” λέει, «ευχαριστώ Γλασκώβη, ήταν μια έκρηξη».

Η έκθεση ήταν μια ματιά στα παρασκήνια της διαδικασίας δημιουργίας του έργου του Μπάνκσι, με πρωτότυπα σκίτσα καθώς και στένσιλ, τα οποία έχουν ζωγραφιστεί για να τους δώσουν μια νέα πνοή στην τέχνη του και τώρα εκτίθενται στη Γκαλερί.

Ο Μπάνκσι δεν έχει δώσει ζωντανή συνέντευξη από το 2003 και δεν έχει αποκαλύψει ποτέ την πραγματική του ταυτότητα, αλλά πιστεύεται ότι είναι περίπου 50 ετών και κατάγεται από την περιοχή του Μπρίστολ.

Ο Γκάρεθ Τζέιμς, διευθυντής της Γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης της Γλασκώβης, δήλωσε: «Το Cut & Run καλωσόρισε ένα νέο και ποικίλο κοινό, από μαθητές δημοτικού μέχρι ηλικιωμένους, από όλους τους τομείς της κοινωνίας και τις γωνιές του πλανήτη».

Κάθε μέρα ανοίγουμε τις πόρτες μας σε ουρές εκατοντάδων ανθρώπων που περιμένουν εισιτήρια. Τα δωρεάν εισιτήρια για την κοινότητα και το ωράριο λειτουργίας τη νύχτα έχουν επεκτείνει την εμβέλεια του μουσείου πολύ πέρα από το συνηθισμένο μας πεδίο, τόνισε.

Απαγορεύτηκε στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή κάμερας στην έκθεση, αλλά ο κ. Τζέιμς είπε ότι αυτό δεν ήταν πρόβλημα.

Και πρόσθεσε: «Περιμέναμε κάποια αντίσταση, αλλά στην πραγματικότητα οι επισκέπτες ασπάστηκαν τον κανόνα χωρίς τηλέφωνα, απολαμβάνοντας τον χρόνο και τον χώρο για να δουν ανεμπόδιστα τη δουλειά».

Μια ουρά ανθρώπων μπροστά από την είσοδο της γκαλερί είχε σχηματιστεί από τις 07:30 το πρωί της Κυριακής

Η έκθεση θα ξεκινήσει τώρα περιοδεία, με τον Μπάνκσι να αναζητεί προτάσεις για το πού πρέπει να πάει στη συνέχεια στον κόσμο.

Η μεγάλη έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα λεπτομερές μοντέλο που εξηγεί ακριβώς πώς ο Μπάνκσι κατάφερε να θρυμματίσει τον πίνακα του Κοριτσιού με το Μπαλόνι κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας στον Sotheby’s στο Λονδίνο το 2018.

Το έργο μόλις είχε δημοπρατηθεί για 1 εκατομμύριο λίρες, όταν ένας συναγερμός χτύπησε μέσα στο πλαίσιο και η εικόνα έπεσε σε έναν κρυφό καταστροφέα.

Άλλα εκθέματα είναι το μαύρο γιλέκο με τη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας που φορούσε ο Stormzy όταν ήταν άνοιξε το φεστιβάλ του Glastonbury το 2019 και κομμάτια που προηγουμένως είχαν δει μόνο στη Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της μαξιλαρομαχίας μεταξύ ενός Ισραηλινού στρατιώτη και ενός Παλαιστίνιου πολίτη.

Μια νέα έκδοση του Kissing Coppers, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004, είναι μεταξύ των έργων που παρουσιάζονται στη Γλασκώβη

Ο Μπάνκσι έχει πραγματοποιήσει μια έκθεση στη Γλασκώβη στο παρελθόν, αν και ήταν μια εκδήλωση πολύ χαμηλότερου προφίλ.

Ήταν σχετικά άγνωστος όταν το 2001 ανέβασε από κοινού το Peace Is Tough στο The Arches venue, με τον Τζέιμι Ριντ, διάσημο για τη σχεδιαστική του δουλειά με τους The Sex Pistols.

Σε μια πινακίδα που καλωσορίζει τους ανθρώπους στο χώρο της έκθεσης, ο Μπάνκσι εξήγησε ότι έφερε την έκθεσή του εκεί επειδή το «αγαπημένο του έργο τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο» βρίσκεται ακριβώς έξω.

Γράφει: «Για όποιον δεν το γνωρίζει – το άγαλμα έξω από το μπροστινό μέρος είχε έναν κώνο στο κεφάλι του συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια. Παρά τις καλύτερες προσπάθειες του συμβουλίου και της αστυνομίας, κάθε φορά που αφαιρείται ο κώνος παίρνει ένα άλλος τη θέση του».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα