ΑΘΗΝΑ
07:39
|
27.04.2024
«Οι ζωές των Ρώσων έχουν επίσης σημασία!» έγραψε στο Instagram ο Δανός σκηνοθέτης, κάτι που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα του και στην Ουκρανία.
Ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ σε παλαιότερη συνέντευξη τύπου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ υπερασπίστηκε τον εαυτό του έπειτα από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν αφότου δημοσίευσε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία επέκρινε τη δωρεά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία στην Ουκρανία.

«Οι ζωές των Ρώσων έχουν επίσης σημασία!» έγραψε στο Instagram την Τρίτη μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Δανία, όπου μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, επιθεώρησαν τα F-16 που θα παραδοθούν στη χώρα του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bill.mrk.lars (@bill.mrk.lars)

Ο Φον Τρίερ απηύθυνε την ανάρτησή του «Στον κύριο Ζελένσκι και τον κύριο Πούτιν, και κυρίως στην κυρία Φρεντέρικσεν (η οποία χθες, πόζαρε σαν ερωτευμένη στο πιλοτήριο μιας από τις πιο τρομακτικές δολοφνικές μηχανές της εποχής μας, χαμογελώντας διάπλατα)».

Ο Φον Τρίερ απενεργοποίησε τα σχόλια στην ανάρτηση, αλλά τράβηξε την προσοχή των ρωσικών και ουκρανικών μέσων ενημέρωσης. Ο Ολεξέι Ντανίλοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, μοιράστηκε την ανάρτηση του σκηνοθέτη, γράφοντας στο Twitter: «Ο πόλεμος δεν είναι μια ταινία όπου οι ηθοποιοί παίζουν τη ζωή και τον θάνατο. Πίσω από κάθε ζωντανό Ρώσο τρομοκράτη, κρύβεται ένας νεκρός Ουκρανός. Η επιλογή μεταξύ του δήμιου και του θύματος γίνεται τραγωδία όταν ο καλλιτέχνης επιλέγει την πλευρά του δήμιου».

Την Πέμπτη, ο 67χρονος σκηνοθέτης έγραψε ότι «υποστηρίζω την Ουκρανία με κάθε χτύπο της καρδιάς μου! Απλώς έλεγα το προφανές: ότι όλες οι ζωές σε αυτόν τον κόσμο έχουν σημασία! Φαίνεται ξεχασμένη φράση, από μια εποχή που ο πασιφισμός ήταν αρετή».

Ο Δανέζικος Τύπος αμφισβήτησε επίσης τις παρατηρήσεις του σκηνοθέτη, φέρνοντας εντέχνως στην επιφάνεια παλαιότερες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για πολλά και διαφορετικά θέματα, όπως η δήλωσή του στο Φεστιβάλ των Καννών του 2011 στην οποία ανέφερε ότι «κατάλαβε τον Χίτλερ» και λόγω αυτής αποβλήθηκε από το φεστιβάλ και αργότερα ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο του φεστιβάλ.

Ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του κινηματογράφου της Δανίας, ο Φον Τρίερ έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 14 ταινίες μεγάλου μήκους, συχνά ενοχλητικές και βίαιες. Γνωστός για το σκοτεινό του χιούμορ, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2000 για το φίλμ «Χορεύοντας στο Σκοτάδι» με πρωταγωνίστρια την Ισλανδή Μπιόρκ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα