ΑΘΗΝΑ
05:49
|
02.05.2024
Βασικός επιβαρυντικός παράγοντας οι τεράστιες πυρκαγιές σε ΗΠΑ και Καναδά.
Λαχώρη, Πακιστάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από σωματίδια, που εκπέμπονται από μηχανοκίνητα οχήματα, βιομηχανία και πυρκαγιές, ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία από το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ, και αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική ή η Νότια Ασία, όπου μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερα από πέντε χρόνια ανά άτομο, σύμφωνα με μια έκθεση που επισημαίνει την αυξανόμενη επιβάρυνση της υγείας των πολιτών από την μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Η περιοχή της Νότιας Ασίας, η οποία περιλαμβάνει τις πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών ετών ζωής που χάνονται παγκοσμίως λόγω της ρύπανσης, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο (EPIC), που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα Τρίτη.

Η ταχεία εκβιομηχάνιση και η αύξηση του πληθυσμού έχουν συμβάλει στη μείωση της ποιότητας του αέρα στη Νότια Ασία, όπου τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης είναι επί του παρόντος πάνω από 50% υψηλότερα από ό,τι στις αρχές του αιώνα, αναφέρει η έκθεση τονίζοντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους κινδύνους που απειλούν την ανθρώπινη υγεία.

Οι άνθρωποι στο Μπαγκλαντές, την πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο, χάνουν 6,8 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο ανά άτομο, σε σύγκριση με 3,6 μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα για να υπολογίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των αερομεταφερόμενων ρυπογόνων σωματιδίων στο προσδόκιμο ζωής .

Η Ινδία ευθύνεται για το 59% περίπου της παγκόσμιας αύξησης της ρύπανσης από το 2013, αναφέρει η έκθεση, καθώς ο επικίνδυνος αέρας απειλεί να συντομεύσει περαιτέρω τις ζωές σε ορισμένες από τις πιο μολυσμένες περιοχές της χώρας, με χαρακτηριστικό το Νέο Δελχί, την πιο μολυσμένη μεγαλούπολη του κόσμου, όπου η μέση διάρκεια ζωής έχει μειωθεί8 κατά περισσότερο από 10 χρόνια.

Η μείωση των παγκόσμιων επιπέδων των αερομεταφερόμενων σωματιδίων που καταστρέφουν τους πνεύμονες, γνωστά ως PM 2,5, στα επίπεδα που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα μπορούσε να αυξήσει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 2,3 χρόνια ή συνολικά 17,8 δισεκατομμύρια έτη ζωής, αναφέρει η έκθεση.

Ένας μέσος κάτοικος του Πακιστάν, για παράδειγμα, θα κέρδιζε 3,9 χρόνια από την τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ για περιορισμό της μέσης ετήσιας συγκέντρωσης PM 2,5 στα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ κάποιος στο Νεπάλ θα ζούσε 4,6 χρόνια περισσότερο εάν τηρούνταν η οδηγία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Κίνα, από την πλευρά της, κατάφερε, μεταξύ 2013 και 2021, να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 42,3%, σημειώνει η έκθεση, τονίζοντας την ανάγκη οι κυβερνήσεις να παράγουν προσβάσιμα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα για να γεφυρώσουν τις παγκόσμιες ανισότητες στην πρόσβαση σε εργαλεία για την καταπολέμηση της ρύπανσης.

Επιβαρυντικός παράγοντας οι πυρκαγιές σε ΗΠΑ και Καναδά

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα Clean Air Act συνέβαλε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 64,9% από το 1970, επιτρέποντας στο μέσο προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών να αυξηθεί κατά 1,4 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα τις τελευταίες δεκαετίες ακολούθησε τη δυναμική που παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές ανισότητες μεταξύ της ανατολής και της δύσης της ηπείρου, σημειώνεται στην έκθεση.

Όλες αυτές οι προσπάθειες απειλούνται, μεταξύ άλλων, από τον πολλαπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο και που προκαλούν κλιμάκωση στη ρύπανση του αέρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2021, η ιστορική περίοδος των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, οδήγησε σε ατμοσφαιρική της τάξης του πενταπλάσιου του ορίου που προτείνει ο ΠΟΥ, ενώ οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον Καναδά το τελευταίο διάστημα προκάλεσαν αύξηση ρύπανσης στο Κεμπέκ και το Οντάριο, καθώς και σε αρκετές περιοχές των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Πώς θα αποφύγετε τη μετάδοση του Δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια

Παραδοχή της AstraZeneca για παρενέργειες του εμβολίου της κατά του κορονοϊού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα