ΑΘΗΝΑ
01:17
|
28.04.2024
Πληροφορίες λένε για τραυματίες και από τις δύο πλευρές, ενώ αστυνομικός τραυματίστηκε από ρίψη μολότοφ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πάφου.
Στιγμιότυπο από τις χθεσινές ταραχές στη Χλώρακα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα έκτροπα σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Χλώρακα της Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας από μετανάστες και αντιδιαδήλωση από Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, αμέσως μετά τη λήξη της συγκέντρωσης των Σύρων μεταναστών και προσφύγων, που είχε ξεκινήσει από τις 5 το απόγευμα, Ελληνοκύπριοι φέρονται να τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν κάνοντας χρήση χημικών και της αύρας «Αίαντας», προκειμένου οι αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών, αποτελούμενες από 250 άτομα η καθεμία, να μην έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τις αρχές, η αστυνομία προχώρησε σε 21 συλλήψεις.

Πληροφορίες λένε για τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο χέρι από ρίψη μολότοφ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου διαπιστώθηκε, ότι έφερε έγκαυμα 2ου βαθμού. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, πήρε εξιτήριο.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

«Οι εκδηλώσεις ενώ αρχικά ήταν ειρηνικές, σε κάποιο στάδιο οι συμμετέχοντες στις δύο ομάδες, άρχισαν να συμπεριφέρονται οχλαγωγικά, θέτοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, καθώς επίσης και σε φράκτη κτηρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Μέλη της αστυνομίας και των αντιοχλαγωγικών διμοιριών επενέβησαν άμεσα για καταστολή των παραβατικών συμπεριφορών, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να συγκροτηθούν σε μικρότερες ομάδες και να συνεχίσουν την παραβατική τους δράση σε διάφορες περιοχές στη Χλώρακα».

Συνελήφθησαν 21 συνολικά άτομα για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πρόκληση ή διέγερση βιαιοπραγίας, οπλοφορία προς διέγερση τρόμου κ.α και ανακρίνονται.

Συνάντηση αντιπροσωπείας Σύρων με την ηγεσία της δικαιοσύνης και της αστυνομίας

Συνάντηση ανάμεσα στην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου και την ηγεσία της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου είχε αντιπροσωπεία Σύριων μεταναστών που διαμένουν στη Χλώρακα.

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ, ολιγομελής αντιπροσωπεία των Σύριων επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου όπου είχε συνάντηση με την Υπουργό και τον Αρχηγό Αστυνομίας. 

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι στη συνάντηση ανάμεσα στις δυο πλευρές τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Οι Σύριοι που επισκέφθηκαν την ΑΔΕ Πάφου ήταν διαρκώς σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους συγκεντρωθέντες στη Χλώρακα τους οποίους ενημέρωναν για τα διαμειφθέντα. 

Μάλιστα κάποια στιγμή, λίγα λεπτά πριν τις 20:00, από την ενημέρωση που είχαν όσοι βρίσκονταν στη Χλώρακα προέκυψαν επευφημίες και χειροκροτήματα δείχνοντας ότι ήταν ευχαριστημένοι από τα όσα τους μετέφεραν οι συμπατριώτες τους.

Ν. Χριστοδουλίδης: Η βία δεν λύνει κανένα πρόβλημα

«Η βία δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα και είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στα επεισόδια στη Χλώρακα, προσθέτοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ανάμεσα στις υψηλές προτεραιότητες της κυβέρνησης και η βία δεν βοηθά στη γρήγορη αντιμετώπισή του.

Μιλώντας κατά την προσέλευσή του σε αντικατοχική εκδήλωση στο Προαύλιο του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 55% και έχει ενισχυθεί το γραφείο επιστροφών. 

Επισήμανε, επιπλέον, ότι εξετάζονται 1.800 αιτήσεις τον μήνα, από 1.000 που εξετάζονταν προηγουμένως. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι αφίξεις στην Κύπρο έχουν μειωθεί κατά 50%, ακριβώς επειδή το ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τις δυσκολίες που δημιουργεί. Έχω ήδη μιλήσει με αρμόδιους Υπουργούς και τις επόμενες βδομάδες θα δείτε και αποφάσεις σε σχέση με επιδόματα, με δικαιώματα και ούτω καθεξής», ανέφερε.

Σημείωσε ότι, ως «Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ είμαστε έτοιμοι και ανταποκρινόμαστε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις». Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει μηδενική ανοχή «σε όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση, σε όλους αυτούς που παρουσιάζουν τη χώρα μας ως ελκυστικό προορισμό, γι’ αυτό έχουν κάνει και διαφημιστικές εκστρατείες σε τρεις συγκεκριμένες χώρες, που παρουσιάζεται το πρόβλημα και επαναλαμβάνω, είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης». «Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, με αποφασιστικότητα και, ναι, θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα», είπε.

«Από εκεί και πέρα, η βία είναι καταδικαστέα, αυτοί που εμπλέκονται ή που ευθύνονται, υπάρχει δικαιοσύνη και οι οδηγίες ήταν πολύ συγκεκριμένες», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα