ΑΘΗΝΑ
02:55
|
28.04.2024
«Γνωρίζαμε τις ιστορίες που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά για εκείνους τους μαθητές που δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι».
Παιδιά που διέμεναν στο οικοτροφείο Beauval
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κοινότητα αυτοχθόνων English River First Nation στον Καναδά ανακοίνωσε χθες πως εντόπισε 79 πιθανούς τάφους παιδιών και 14 πιθανούς τάφους βρεφών σε ένα παλιό οικοτροφείο παιδιών αυτοχθόνων στην επαρχεία Σασκάτσουαν.

«Αυτός δεν είναι ο τελικός αριθμός. Μου διαλύει το γεγονός ότι είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότεροι», είπε η επικεφαλής της κοινότητας English River First Nation, Τζένι Γούλβεριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σασκατούν, την πρωτεύουσα του Σασκάτσουαν στον κεντρικό Καναδά.

«Δεν ήμασταν σίγουροι για το τι να περιμένουμε και για το τι θα βρίσκαμε. Όμως γνωρίζαμε τις ιστορίες που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά σχετικά με τη μεταχείριση των μαθητών και για εκείνους τους μαθητές που δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι», πρόσθεσε.

Η Γούλβεριν κάλεσε την ομοσπονδιακή και την επαρχιακή κυβέρνηση να παράσχουν πόρους για τις έρευνες της κοινότητας των αυτοχθόνων.

«Θέλουμε ο Καναδάς και η (επαρχία) Σασκάτσουαν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους», υπογράμμισε η Γούλφεριν, ενώ πρόσθεσε ότι οι καναδικές κυβερνήσεις θα πρέπει «να αναγνωρίσουν την πολιτισμική γενοκτονία και την απανθρωποποίηση των αυτόχθονων πληθυσμών».

Παράλληλα τις κάλεσε «να κάνουν πράξη τα λόγια», καταγγέλλοντας ότι οι αυτόχθονες έχουν ακούσει πάρα πολλές φορές συγγνώμη. Το 2015 εθνική επιτροπή έρευνας χαρακτήρισε το σύστημα των οικοτροφείων «πολιτισμική γενοκτονία».

Η κοινότητα του English River ξεκίνησε την έρευνα στον χώρο του πρώην ινδικού σχολείου Beauval τον Αύγουστο του 2021, χρησιμοποιώντας γεωραντάρ και τώρα η ερευνητική ομάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνας.

Το οικοτροφείο παιδιών αυτοχθόνων Beauval Indian Residential School λειτούργησε από το 1895 ως το 1983.

Ιδρύματα σαν και αυτό λειτουργούσαν υπό την αιγίδα της καναδικής κυβέρνησης και της Καθολικής Εκκλησίας και αποσκοπούσαν στην αναμόρφωση των παιδιών των Ινδιάνων.

Το 2013, ένας πρώην προϊστάμενος κοιτώνα στο σχολείο καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση και βαριά απρέπεια για επιθέσεις σε νεαρά αγόρια μεταξύ 1959 και 1967.

Αυτή η σκοτεινή σελίδα της καναδικής ιστορίας ήρθε στο προσκήνιο το 2021 μετά την ανακάλυψη των πρώτων τάφων παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Τον Ιούλιο του 2022 ο πάπας Φραγκίσκος είχε πραγματοποιήσει ιστορική επίσκεψη στον Καναδά, αφού είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη λίγους μήνες νωρίτερα από αντιπροσωπεία αυτοχθόνων που μετέβη στο Βατικανό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα