ΑΘΗΝΑ
14:49
|
07.11.2024
Την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού στο Πεκίνο αμαύρωσε έκθεση της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων που χαρακτηρίζει την Ταϊβάν de facto ανεξάρτητο κράτος.
Σστο Πεκίνο βρίσκεται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα σύννεφα μαζεύονται στις σχέσεις Κίνας – Βρετανίας, καθώς έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων χαρακτηρίζει την Ταϊβάν ως de facto ανεξάρτητο κράτος που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται σε μια ξεχωριστή χώρα.

Την ώρα που στο Πεκίνο βρίσκεται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, στην πρώτη εδώ και πέντε χρόνια επίσκεψη κορυφαίου διπλωμάτη στην Κίνα, η δημοσιοποίηση του εγγράφου προκαλεί την οργή του ασιατικού γίγαντα, με τον επίσημο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γουανγκ Γουένμπιν, να τονίζει πως οι δηλώσεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έρχονται σε αντίθεση με τα γεγονότα.

«Η Κίνα καλεί το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου να τηρήσει την αρχή της “μίας Κίνας” και τους γενικούς νομικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων», δήλωσε ο Κινέζος διπλωμάτης και κάλεσε το Λονδίνο να σεβαστεί τα βασικά κινεζικά συμφέροντα και να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα «στις αυτονομιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι ενώ το πρωί έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ.

Μετά την συνάντηση των δύο ανδρών ο Κλέβερλι δήλωσε πως το ταξίδι του στην Κίνα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της «δυσπιστίας» μεταξύ των δύο χωρών και στην αποφυγή λαθών στις σχέσεις τους. Ωστόσο, πριν από την επίσκεψή του στην ασιατική χώρα, ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές επιτέθηκαν στην προσέγγιση της κυβέρνησης έναντι της Κίνας, χαρακτηρίζοντάς την «ασυνάρτητη», με κάποιους να κάνουν λόγο για πολιτική κατευνασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Κλέβερλι στο Πεκίνο, πραγματοποιείται στη σκιά των επικρίσεων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για την προσέγγιση της κυβέρνησης στην Κίνα, σε μια νέα έκθεση για την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ινδο-Ειρηνικό που περιγράφει τις δραστηριότητες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ως «απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα συμφέροντά του».

Μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως μια ευκαιρία να μιλήσει «άμεσα και ξεκάθαρα» για ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες ώστε οι δύο χώρες «να εργαστούν από κοινού, όπου είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον τους». «Είμαι ρεαλιστής ότι ένα τηλεφώνημα, μια επίσκεψη, μια συνάντηση δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την κατεύθυνση του ταξιδιού», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «η υπομονετική, συνεπής και αξιόπιστη επικοινωνία θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις συνομιλίες του στην Κίνα, ο Κλέβερλι, αναμένεται να υπογραμμίσει πως η «η παγκόσμια σημασία της Κίνας συνοδεύεται από ευθύνη για τη διεθνή ασφάλεια» και να καλέσει το Πεκίνο να συμβάλει στον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης, να μειώσει τις εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να αντιμετωπίσει την κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια μετά από ανησυχίες για τις πολιτικές ελευθερίες στην πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ, την απειλή κατασκοπείας και την διείσδυση κινεζικών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την κινεζική στάση στην ουκρανική κρίση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Εποικοδομητικό πνεύμα» βλέπει ο Γεραπετρίτης στα ελληνοτουρκικά

Η Νότια Κορέα δεν αποκλείει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών στη Βουδαπέστη, η εκλογή Τραμπ

Όχι, ο Τραμπ δεν μπορεί να τη «φτιάξει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα