ΑΘΗΝΑ
14:30
|
03.05.2024
«Δυστυχώς, κάνετε την κλιματική κρίση μια βολική δικαιολογία» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή για τις πυρκαγιές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά μέτωπο επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό «Δυστυχώς, κάνετε την κλιματική κρίση μια βολική δικαιολογία», τονίζοντας πως όσα είπε στην πρωτολογία του τα είχε πει και το 2019 και το 2020 και το 2021 και το 2022.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Φάμελλου

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συγχαρούμε όσους και όσες ήταν στα μέτωπα. Στηρίζουμε τους μαχητές και των θεσμικών φορέων και τους εθελοντές. Το δείξαμε με πολλούς τρόπους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας για τους πιλότους του μοιραίου Canadair και των θυμάτων στον Έβρο και όχι μόνο.

Σήμερα για 13η μέρα καίγεται ο Έβρος και η Ροδόπη. Είναι η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης τα τελευταία 20 χρόνια. Κινδυνεύει και ο τελευταίος πυρήνας του δάσος της Δαδιάς. Θα μπορούσα να ξεκινήσω την ομιλία μου κατακρίνοντας τον κ. Μητσοτάκη. Η συζήτηση αυτή γίνεται όχι κατόπιν πρωτοβουλίας σας όπως είπατε, αλλά μετά από αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Τις ίδιες δικαιολογίες ακούσαμε και πέρυσι, τα ίδια ακούμε και φέτος. Στις 7 Ιουλίου είπατε ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ. Αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη. Εσείς έχετε την ευθύνη. Δεν περιμένουμε ένα ρεπορτάζ για το τι συνέβη. Δεν είναι επιτυχία ότι αδειάσατε ένα νοσοκομείο και ότι απομακρύνατε τα αεροπλάνα από τη Νέα Αγχίαλο. Δεν μας αρέσει που μιλάμε για καταστροφές. Δεν μας αρέσουν. Που είναι οι παραιτήσεις;

Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη. Δεν υπάρχει χρόνος για συγγνώμες. Οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες. Τα έχετε ξαναπεί. Τώρα αυτό κάνει κακό στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλειας όταν 100 ακροδεξιοί χούλιγκαν μπαίνουν στη χώρα, ούτε από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού λόγω του βυτιοφόρου. Προφανώς και συμφωνούμε ότι υπάρχει κλιματική κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας σας είχε πει «δεν πρέπει να δικαιολογείται την ανεπάρκειά σας με την κλιματική κρίση». Και εσείς συνεχίζεται και το κάνετε. Δυστυχώς κάνετε την κλιματική κρίση μια βολική δικαιολογία. Εμείς νομοθετήσαμε για την κλιματική κρίση, εσείς την παραδεχτήκατε το 2019. Το πάθημα δεν είναι μόνο δικό σας, είναι της χώρας. Τη μια φταίνε οι εμπρησμοί, την άλλη ο αέρας, ενώ τώρα βλέπουμε και σενάρια συνωμοσίας. Η ευθύνη είναι δική σας και δεν είστε νέα κυβέρνηση. Κυβερνάτε 4 χρόνια. Τώρα μιλάτε για αναγκαίο εκσυγχρονισμό. Από ποιον παραλάβατε; Δεν ήσασταν εσείς κυβέρνηση. Στερείτε από τη χώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Στερείτε την πρόοδο. Θέλουμε αναβάθμιση των εργαλείων της Πολιτείας. Θέλουμε και συνέχιση της Πολιτείας. Παραλάβατε δασική πολιτική και την παγώσατε. Τα σταματήσατε το 2019. Είναι δημοσιευμένα αυτά. Εμείς φροντίσαμε, παρά τις μνημονιακές συνθήκες, να θωρακίσουμε τη χώρα.

Θέλω να συζητήσουμε κάτι για τον Έβρο. Δομήσατε μια στρατηγική ότι ο ακριτικός Έβρος θα είναι η πύλη της Ευρώπης. Ο Έβρος τώρα είναι συνώνυμο της ανασφάλειας και της καταστροφής. Τι ζουν οι πολίτες του Έβρου; Ζουν τις επιπτώσεις και τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής σας. 13 μέρες δεν έχετε πάει στον Έβρο. Στη Ρόδο θα πάτε αύριο. Δεν είναι επιτυχία ότι έσβησε η φωτιά στη θάλασσα. Κινδύνεψαν οι τουρίστες και αμαυρώθηκε η εικόνα της χώρας.

Στον Έβρο είδαμε θυμό κι ανασφάλεια. Ο κ. Κικίλιας πήγε με το ελικόπτερο. Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με την ανασφάλεια. Οι εξαγγελίες για τον Έβρο είναι η καταστροφή. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Το δάσος της Δαδιάς δεν θα το ξαναδούμε. Φτάσατε στο σημείο να αμφισβητήσετε στοιχεία του Αστεροσκοπείου. Με τον ΥΠΕΝ και τη κ. Βούλτεψη. Συντασσόμαστε σε κάθε λέξη με την απάντηση του Αστεροσκοπείου. Δεν είναι δουλειά των πολιτικών να φιμώνουν τους επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τα διαψεύσετε κι αυτά; Η χώρα είναι αθωράκιστη. Ή δεν ξέρατε, ή ξέρατε και παραπλανούσατε στις 7 Ιουλίου όταν λέγατε ότι «είμαστε έτοιμοι». Να μας πείτε τι ισχύει. Όταν το λέγατε, γνωρίζατε την ανεπάρκεια, γνωρίζατε ότι υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε;

Δεν είναι προτεραιότητά σας η ενίσχυση της Πυροσβεστικής. Δεν είστε έτοιμοι για τα καιρικά φαινόμενα και σίγουρα δεν αφήνεις εκτός Πυροσβεστικής 2.500 συμβασιούχους και δεν τους αντιμετωπίζεις με ΜΑΤ και Αύρες. Υπάρχει, ναι, αύξηση των εναέριων μέσων, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν επαρκούν. Ελλείψεις και στα εναέρια και επίγεια. Μετά τις καταστροφές μιλήσατε για προλήψεις. Αφού τιμάτε τον αγώνα των πυροσβεστικών, τι κάνετε. Οι πυροσβέστες μιλάνε για εξόντωση. Από τα Γιάννενα πάνε στον Έβρο. Αφού θέλατε να στηρίξετε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, γιατί δεν υπάρχει οργανόγραμμα; Ταυτόχρονα έχετε απορρίψει την πρόταση μας, φέρατε δικό σας νόμο για την πολιτική προστασία το 2020 και τον κρατάτε ανενεργό. Αριστεία.

Πάμε στην πρόληψη, παρότι παραλάβατε δασική πολιτική, τώρα που προχώρησε η φωτιά, προχωράει σε αντιπυρικές ζώνες κοντά στους δρόμους και όχι μέσα στο δάσος. Γίνεται λανθασμένα ή περιορισμένα η πρόληψη. Δεν ενισχύσατε τις δασικές υπηρεσίες. Σταματήσατε τους 5.000 εργαζόμενους που προέβλεπε το πρόγραμμα δασικής προστασίας. Προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα για τις προστατευόμενες περιοχές. Ποιος θα αναλάβει την αποκατάσταση, ο κ. Αμοιράς; Έχουμε πληροφορίες για αδειοδοτήσεις έργων και για αιολικά πάρκα, παρότι οι υπηρεσίες έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Προλάβατε να καταργήσετε το 8ωρο, να δώσετε ασυλία στα funds, να τρέχει η ακρίβεια. Χρειάζεται ένα πλαίσιο αρωγής και αποκατάστασης. Υπάρχει νομοθεσία για τις καμένες εκτάσεις. Χρειάζεται ένα σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας. Έχουμε καταθέσει πρόταση για τη Ρόδο, θα καταθέσουμε και για τον Έβρο. Θα σας πρότεινα ειδικές μελέτες για την αποκατάσταση των περιοχών. Εφόσον έχουν καθυστερήσεις τα σχέδια διαχείρισης στις περιοχές Natura. Να τελειώσετε τα Προεδρικά Διατάγματα για αυτές τις περιοχές.

Ρωτήστε αύριο πόσα στελέχη έχει η Πολιτική Προστασία στη Ρόδο. Ένας ή δύο. Είναι τραγικό να εξαγγέλλονται προλήψεις συνοριοφύλακες. Με πυροσβέστες σβήνει η φωτιά. Να αυξηθούν οι εθελοντές. Η κοινωνία αγωνιά για θεσμικές λύσεις. Χρειαζόμαστε άλλον σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Στην Πολιτική Προστασία θέλουμε στελέχη και στην αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται αντιπυρικές μελέτες. Ειδικές για τα προστατευόμενες περιοχές και πιθανά νέα σχέδια πυρασφάλειας. Τα έργα πρόληψης σταματάνε στον δρόμο, γιατί έτσι βολεύει τον εργολάβο.

Δεν κάνετε σωστή χρηματοδότηση στους δήμους. Ο Δήμος της Ροδόπης πήρε 25.000 ευρώ. Ακούμε ότι θα έχουμε ανάδοχο στην αποκατάσταση των δασών. Από χορηγούς. Δεν πρέπει να δεσμευτείτε ότι όλες οι αποκαταστάσεις θα γίνουν σωστά και με τον ίδιο τρόπο; Να μπουν στα δάση, αλλά με ευθύνη της δασικής υπηρεσίας. Η προτεραιότητα δεν είναι το κέρδος, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε στελέχωση, γνώση και μια Πολιτεία που επιβάλλει τους κανόνες. Αυτή είναι η απάντηση στην πανδημία και στην κλιματική κρίση. Η Πολιτεία γίνεται γραφεία Μαξίμου εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε αυτές τις προτάσεις. Θα είναι τραγικό να επιμένετε ότι όλα θα λυθούν με τους ιδιώτες. Θα περιμένουμε τις απαντήσεις για όσα πρέπει να γίνουν. Η νεολαία περιμένει μια απάντηση. Μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα ζούμε καλύτερα; Ότι θα υπάρχει πρόοδος;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα