ΑΘΗΝΑ
11:09
|
02.05.2024
Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις σχέσεις με τη Μόσχα παρότι διαψεύδεται η πώληση όπλων από τη Βόρεια Κορέα.
Εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου τον περασμένο Μάρτιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά τις πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών στην περιοχή.

Οι νέες εκτοξεύσεις, οι τελευταίες στο μπαράζ δοκιμών όπλων της Πιονγκγιάνγκ από πέρυσι, έγιναν εν μέσω των συνεχιζόμενων ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας που η Βόρεια Κορέα έχει χαρακτηρίσει πρόβα εισβολής.

Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές που προκλήθηκαν από τις εκτοξεύσεις της Τετάρτης. Ωστόσο, οι παρατηρητές λένε ότι η Βόρεια Κορέα πιθανότατα σκόπευε να αποδείξει ξανά ότι διαθέτει πυραύλους ικανούς να πλήξουν βασικούς στόχους στη Νότια Κορέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές ασκήσεις των αντιπάλων της.

Το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι πύραυλοι, που εκτοξεύτηκαν από την περιοχή της πρωτεύσας της Βόρειας Κορέας, ταξίδεψαν περίπου 360 χιλιόμετρα πριν πέσουν στα ύδατα της ανατολικής ακτής της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις σχέσεις με τη Μόσχα

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε για μια ακόμα φορά τη Βόρεια Κορέα να μην πουλήσει πυρομαχικά στη Ρωσία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσιγκτον συνεχίζουν να εντείνονται.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για πιθανές συμφωνίες όπλων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, κάτι που τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν κατ’ επανάληψη διαψεύσει.

«Προτρέπουμε τη ΛΔΚ να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τα όπλα με τη Ρωσία και να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να μην παρέχει ή να πουλήσει όπλα στη Ρωσία», είπε ο Κίρμπι.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου προσπάθησε να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να πουλήσει πυρομαχικά πυροβολικού στη Μόσχα όταν επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα και συναντήθηκε με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να τεκμηριώσει με κάποιον τρόπο αυτές τις πληροφορίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα