ΑΘΗΝΑ
00:53
|
04.05.2024
Η Stronghold Digital Mining έχει ζητήσει την έκδοση μόνιμης άδειας καύσης ελαστικών ενώ περίοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν.
«Ενέχει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που ζουν κοντά», τόνισε εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με στόχο την περαιτέρω παραγωγή Bitcoin, η εταιρεία «εξόρυξης» (mining) κρυπτονομισμάτων Stronghold Digital Mining με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ επιδιώκει να της δοθεί μόνιμη άδεια να καίει ελαστικά, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον στους κατοίκους και τις περιβαλλοντικές ομάδες, ανέφερε σήμερα ο Guardian.

Η «εξόρυξη» Bitcoin απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από τους υπολογιστές που πραγματοποιούν τις πολύπλοκες πράξεις που ανταμείβονται με το κρυπτονόμισμα εκτιμάται πως ξεπερνά αρκετά τις 100.000 γιγαβατώρες ετησίως, αντιστοιχώντας περίπου στην η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που κατανάλωσαν το Καζακστάν, οι Φιλιππίνες και η Ουκρανία το 2022.

Από το 2021, όταν η Stronghold αγόρασε το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Πάνθερ Κρικ της Πενσιλβάνια, καίει απορρίμματα άνθρακα για να παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για το Bitcoin, ανέφερε ο Guardian.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, αν και η διάθεση των απορριμμάτων άνθρακα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου εδάφους, η διαδικασία απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου και άλλους τοξικούς ρύπους.

Μπορεί να χρειαστεί διπλάσια ποσότητα απορριφθέντος άνθρακα για να παραχθεί η ίδια ποσότητα ενέργειας με τον κανονικό άνθρακα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι περιστασιακά χρειάζεται να καίει καύσιμο που προέρχεται από ελαστικά, το οποίο παράγεται από τεμαχισμένα ελαστικά οχημάτων, για να βελτιώσει την απόδοση της καύσης αποβλήτων άνθρακα.

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η οποία επιδοτείται από το κράτος για την καύση απορριμμάτων άνθρακα, απολαμβάνει προσωρινής άδειας για να δοκιμάσει τη χρήση καυσίμων που προέρχονται από ελαστικά. Παράλληλα, η εταιρεία ζητά να της δοθεί μόνιμη άδεια χρήσης ελαστικών ως το 15% των καυσίμων της, ή 78.000 τόνους.

Αν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αποδοκιμάζουν την πρακτική, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το 2016 έκρινε ότι η καύση ελαστικών για καύσιμα είναι καλύτερη από την υγειονομική ταφή τους.

Η εκπρόσωπος της Stronghold, Ναόμι Χάρινγκτον, δήλωσε στον Guardian ότι πρόσθετα όπως τα λάστιχα «χρειάζονται ιδιαιτέρως όταν η ποιότητα των απορριμμάτων άνθρακα είναι χαμηλή σε ενεργειακό περιεχόμενο».

«Ενέχει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που ζουν κοντά», τόνισε ο Τσάρλς Μακφέδραν, δικηγόρος της Earthjustice, μιας οργάνωσης που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των πρακτικών της εταιρείας.

«Αυτό το είδος απόρριψης ελαστικών είναι η τελευταία λύση».

Η καύση των ελαστικών μπορεί να παράγει εξαιρετικά επικίνδυνες ενώσεις που συσχετίζονται με τον καρκίνο και είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να διαλυθούν. Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), ορισμένοι από τους οποίους είναι καρκινογόνοι, συνδέονται επίσης με την καύση των ελαστικών.

«Σαφώς επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος των καυσίμων τους», θεωρεί ο Ρομπ Άλτενμπεργκ της τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης PennFuture, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάλυση για το τι θα σημάνει αυτό για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα