ΑΘΗΝΑ
06:16
|
17.05.2024
Η αποστολή του ΟΗΕ καταδίκασε τις δολοφονίες και προέτρεψε την Κινσάσα να ξεκινήσει μια «άμεση» και «ανεξάρτητη» έρευνα για το περιστατικό.
Συλληφθέντες της περασμένης Τετάρτης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της περασμένης βδομάδας ενάντια στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αυξήθηκε στους 100, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Anadolu τη Δευτέρα, επικαλούμενο τον επικεφαλής ενός συνασπισμού οργανώσεων νεολαίας στη χώρα.

Ο Λούκας Πέκος, επικεφαλής της Ένωσης Νεανικών Αλληλέγγυων Οργανώσεων στο Κονγκό-Κινσάσα (COJESKI-RDC), είπε χθες στο τουρκικό πρακτορείο ότι στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου της Γκόμα καταγράφηκαν 57 πτώματα.

Την Τετάρτη, η COJESKI-RDC κατηγόρησε τον στρατό της ΛΔ Κονγκό ότι διεξήγαγε σφαγή σε εκκλησία στην Γκόμα, στην επαρχία Βόρειου Κίβου, στο πλαίσιο των προσπαθειών καταστολής των διαδηλώσεων κατά της ειρηνευτικής αποστολής MONUSCO του ΟΗΕ στην περιοχή.

Ο απολογισμός αυξήθηκε αφού ανασύρθηκαν από τους γύρω θάμνους τα πτώματα των ανθρώπων που πυροβολήθηκαν ενώ έφευγαν από την εκκλησία, πρόσθεσε ο Πέκος.

«Επιβεβαιώσαμε επίσης ότι υπάρχουν 43 πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην εκκλησία και στα περίχωρά της, τα οποία φυλάσσονται στο νεκροτομείο του στρατιωτικού στρατώνα της Κατίντα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 100. Ο στρατώνας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Γκόμα», είπε.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από μια αίρεση που ονομάζεται Φυσική Ιουδαϊκή και Μεσσιανική Πίστη προς τα Έθνη και γνωστή στην καθομιλουμένη ως Wazalendo. Οι υποστηρικτές της διαδήλωναν κατά της MONUSCO, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία κατάργησης μέχρι το τέλος του έτους.

Ο δήμαρχος της Γκόμα είχε απαγορεύσει τη διαμαρτυρία στις 23 Αυγούστου αμέσως μετά την ανακοίνωσή της.

Τα γεγονότα της Τετάρτης αποτελούν «φερόμενη σφαγή» σύμφωνα με την Human Rights Watch. «Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινά πυρομαχικά από ό,τι φαίνεται για να διαλύσουν μια συγκέντρωση ανθρώπων που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν στους δρόμους της Γκόμα», δήλωσε ο Τόμας Φέσι, της Human Rights Watch.

«Η περιττή χρήση θανατηφόρου βίας είναι σκληρή όσο και παράνομη», είπε ο Φέσι, καλώντας τις αρχές να διεξαγάγουν διεξοδική έρευνα σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους που διέταξαν τη χρήση τέτοιας βίας.

Οι ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ ξεκίνησαν να λειτουργούν στο Κονγκό το 1999. Τρεις δεκαετίες συγκρούσεων στη βορειοανατολική περιοχή έχουν εκτοπίσει πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με την κρίση να εντείνεται από το 2021.

«Οι Wazalendo δεν έχουν πρόβλημα με τις αρχές. είναι άνθρωποι που θέλουν απλώς την ειρήνη στη χώρα τους», δήλωσε ο διαδηλωτής Νσιμίρε Σιφά την ημέρα της διαδήλωσης.

Η θρησκευτική αίρεση και άλλοι υποστηρίζουν ότι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ MONUSCO, η οποία έγινε στόχος φονικών διαδηλώσεων τον Ιούλιο του 2022, έχει κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει στην προστασία των αμάχων από αλληλοεπικαλυπτόμενες συγκρούσεις στο ανατολικό Κονγκό.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση της Λ.Δ. του Κονγκό έκανε λόγο για 43 νεκρούς και 56 τραυματίες. Άλλα 158 άτομα συνελήφθησαν, ανέφεραν οι αρχές, κατηγορώντας τα πως διεξήγαγαν «ενέργειες που υπονόμευαν τη δημόσια τάξη».

Η αποστολή του ΟΗΕ καταδίκασε τις δολοφονίες και προέτρεψε την Κινσάσα να ξεκινήσει μια «άμεση» και «ανεξάρτητη» έρευνα για το περιστατικό.

Οι ντόπιοι διαμαρτύρονταν για την χρόνια παρουσία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, ισχυριζόμενοι ότι απέτυχε να εκπληρώσει την αποστολή της να τους προστατεύσει από τη βία πολιτοφυλακών.

Πέρυσι, μια παρόμοια διαμαρτυρία κατά της MONUSCO σημαδεύτηκε από το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τριών κυανόκρανων, καθώς βαρέως οπλισμένα στρατεύματα του ΟΗΕ συγκρούστηκαν με εκατοντάδες πολίτες που κρατούσαν πέτρες και βόμβες βενζίνης, βανδαλίζοντας και πυρπολώντας τα κτίρια της διεθνούς αποστολής.

Στρατοδικείο της χώρας καταδίκασε 51 άτομα σε θάνατο το 2022 για το ρόλο τους στη δολοφονία δύο εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη χώρα.

Την Πέμπτη, η αποστολή του ΟΗΕ δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τις απειλές βίας και τόνισε τη «σημασία της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων μέσω του διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα