Σε δεινή οικονομική κατάσταση είναι το νοσοκομείο «Μεταξά» με τους εργαζομένους να καταγγέλλουν πως το ταμείο έχει σχεδόν αδειάσει, με αποτέλεσμα να γίνονται ακυρώσεις ακόμα και χημειοθεραπειών και να υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και τροφίμων.
Η Νατάσα Χαραλάμπους, διευθύντρια της διοικητικής και οικονομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου «Μεταξά», μιλώντας στον Alpha, έκανε λόγο για «κακή διαχείριση από πλευράς της διοίκησης. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει σωρεία απευθείας αναθέσεων που έχουν εκτοξεύσει το κόστος».
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, στο ταμείο του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι μόλις 5.000. «Η οικονομική υπηρεσία έχει καταγγείλει στο υπουργείο και σε ελεγκτικούς μηχανισμούς το πώς γίνονται οι προμήθειες» συμπλήρωσε η ίδια και ενημέρωσε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται έλεγχος από το υπουργείο Υγείας. Η κα. Χαραλάμπους έκανε λόγο για «πρακτικές που επιδεινώνουν την ομαλή λειτουργία του φορέα» και συμπλήρωσε πως στα χρονικά, «δεν είχαμε ποτέ τόσες απευθείας αναθέσεις». Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «υπάρχει σχέδιο» για το μέλλον.
Η Εύα Πολύζου, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου «Μεταξά», μιλώντας στο ίδιο μέσο, επεσήμανε πως καταβάλλονται «υπεράνθρωπες προσπάθειες από το προσωπικό, να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα ζητήματα». «Θεωρούμε αδιανόητο να φτάνουμε σε τέτοια σημεία, ώστε να κινδυνεύει, επί της ουσίας, η πορεία της νόσου των ασθενών λόγω έλλειψης φαρμάκων ή διατροφής» συνέχισε η ίδια και έκανε λόγο και για «εξοντωτικές συνθήκες εργασίες» καθώς, πλην των άλλων, «δεν γίνεται καμία πρόσληψη τα τελευταία χρόνια».
«Φτάνουμε σε σημείο οι εργαζόμενοι να επισημαίνουμε αυτονόητα προβλήματα, που θα έπρεπε να έχουν λυθεί» επεσήμανε. Τέλος, η Ελπίδα Παπαδοπούλου, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Μεταξά», δήλωσε πως το προσωπικό αισθάνεται λες και «ζητιανεύει» καθώς αναγκάζεται να κάνει συνεχείς κρούσεις στη διοίκηση για τα κονδύλια και να ζητά χρήματα για την τροφή των νοσηλευομένων.
Ανακοίνωση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας σχετικά με τις καταγγελίες
Διευκρινίσεις στις καταγγελίες που έγιναν για αναβολή χημειοθεραπειών από το νοσοκομείο Μεταξά έδωσε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).
Μία και μόνη θεραπεία αναβλήθηκε για διαδικαστικούς λόγους, ενώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη σίτιση των ασθενών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).
Απαντώντας στη σωρεία καταγγελιών από την πλευρά των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Μεταξά», αλλά και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιών & Αιγαίου παρουσιάζει με ανακοίνωσή της μια τελείως διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.
Όπως αναφέρεται, τη Δευτέρα (4/9) οι 80 χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν κανονικά και αναβλήθηκε μόλις μία, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη σίτιση και τη διατροφή των ασθενών στο νοσοκομείο, αφού υπάρχει «επάρκεια αγαθών», όπως αναφέρεται.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του νοσοκομείου
Αναφορικά με τις καταγγελίες για την αναβολή θεραπειών σε καρκινοπαθείς αλλά και την ελλιπή σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», από τη 2η Υ.ΠΕ. διευκρινίζεται ότι:
•Σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους.
•Οι θεραπείες συνεχίζονται κανονικά τις επόμενες μέρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα θεραπεία στον ασθενή.
•Δεν τίθεται ζήτημα με τη σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Η διατροφή ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές με πλήρη επάρκεια αγαθών.
•Διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία του ασθενή.
Από την πλευρά της και η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται σε λειτουργική κατάρρευση, λόγω χρεών και μειωμένων προϋπολογισμών. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 5.000 ευρώ για φάρμακα την ώρα που οι μηνιαίες ανάγκες φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ τον μήνα.
Για το θέμα της σίτισης των ασθενών, ανέφεραν πως τα χρήματα δεν υπάρχουν, όμως, ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς.