ΑΘΗΝΑ
05:49
|
01.05.2024
Η συρρίκνωση στον κλάδο των υπηρεσιών παρασύρει προς τα κάτω τους δείκτες.
Νέα πτώση για τον σύνθετο δείκτη υπεύθυνων προμηθειών PMI
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών συρρικνώθηκε περεταίρω, σύμφωνα με έρευνα που εκφράζει φόβους για γενικότερη ύφεση.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών PMI (Composite Purchasing Managers’ Index) της S&P Global που θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, έπεσε στο 47 τον Αύγουστο από 48,6 τον Ιούλιο, χαμηλό που έχει να παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και αρκετά κάτω από το 50 το οποίο αποτελεί το διαχωριστικό σημείο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης, παρά τις προσδοκίες ότι δεν θα υπάρχει σημαντική πτώση καθώς προβλέπονταν μια ελαφρά μείωση στο 48,5.

Euro area – Purchasing Managers’ Index (PMI) July 2021 to July 2023 | Statista

«Η ευρωζώνη δεν διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά το δεύτερο εξάμηνο οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες», δήλωσε ο Κύρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB). «Οι απογοητευτικοί αριθμοί συνέβαλαν σε μια αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για το ΑΕΠ μας, το οποίο εκτιμάται τώρα στο -0,1% για το τρίτο τρίμηνο του έτους», πρόσθεσε.

Ο δείκτης PMI για τις βασικές υπηρεσίες υποχώρησε στο 47,9 από 50,9, κάτω από την εκ πρώτης όψεως εκτίμηση του 48,3, καθώς οι χρεωμένοι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση από τις αυξημένες προμήθειες δανεισμού και το υψηλό κόστος ζωής και περιορίζουν τις δαπάνες.

Ο νέος επιχειρηματικός δείκτης, ένας δείκτης ζήτησης, έπεσε περαιτέρω κάτω από το νεκρό σημείο στο 46,7 από 48,2, χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2021.

Euro Area Manufacturing PMI

Ωστόσο, η ύφεση στη μεταποίηση υποχώρησε τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, έδειξε μια άλλη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία ο γενικός δείκτης αυξήθηκε στο 43,7 από 42,7, σημειώνοντας την πρώτη του άνοδο εδώ και επτά μήνες.

Υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες δεν περίμεναν μια επικείμενη ανάκαμψη, ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 50,2 από 51,4.

«Οι εργοδότες δεν ήταν πολύ πρόθυμοι να ενισχύσουν τις ομάδες τους. Ο τρόπος που τα πράγματα πέφτουν τον τελευταίο καιρό, αποτελεί ένα σημάδι ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας νωρίτερα», τόνισε ο Κύρους ντε λα Ρούμπια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Αυξήθηκε και άλλο το 2023 η κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα