ΑΘΗΝΑ
08:03
|
12.10.2024
Η υγεία της φυλακισμένης πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ είναι επιβαρυμένη, αλλά οι αρχές της στρατιωτικής δικτατορίας δεν επιτρέπουν να εξεταστεί από εξωτερικό γιατρό.
Διαδηλωτές από τη Μιανμάρ που κατοικούν στην Ιαπωνία επιδεικνύουν τη φωτογραφία της ηγέτιδας που ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα, Αούνγκ Σαν Σου Κι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κρατούμενη πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, που η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021, έχει επιβαρυμένη υγεία, αλλά το αίτημα να εξεταστεί από έναν εξωτερικό γιατρό απορρίφθηκε από τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, δήλωσαν στο Reuters ορισμένες πηγές που παραμένουν πιστές στο κόμμα της.

Η 78χρονη βραβευμένη με Νόμπελ πολιτικός εξετάστηκε και νοσηλεύτηκε από γιατρό του τμήματος φυλακών στο οποίο βρίσκεται κλεισμένη.

«Έφερε πρήξιμο στα ούλα της και δεν μπορούσε να φάει καλά και νιώθει ζάλη μαζί με τάση για εμετό», είπε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω φόβου σύλληψης.

Οι εκπρόσωποι της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ δεν έκαναν κανένα σχόλιο για το ζήτημα.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκεται σε αναταραχή από τις αρχές του 2021, όταν ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Σαν Σου Κι και διέλυσε τους αντιπάλους της στρατιωτικής κυριαρχίας, με χιλιάδες να έχουν φυλακιστεί ή σκοτωθεί από το καθεστώς.

Η Σαν Σου Κι αντιμετωπίζει ποινή 27 ετών φυλάκισης που συσχετίζεται με 19 ποινικά αδικήματα. Η πρώην ηγέτιδα αρνείται όλες τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε, όπως η υποκίνηση και τέλεση εκλογικής νοθείας έως διαφθορά, και έχει ασκήσει έφεση εναντίον τους.

Τον Ιούλιο, μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από τη φυλακή στην πρωτεύουσα, Νάι Πι Τάου.

Η εξόριστη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, που δημιουργήθηκε από τους αντιπάλους της στρατιωτικής δικτατορίας και τα λείψανα της προηγούμενης κυβέρνησης της Σαν Σου Κι, δήλωσαν ότι η υγειονομική περίθαλψη και η ασφάλεια των πολιτικών κρατουμένων είναι ευθύνη της στρατιωτικής χούντας.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει τη χούντα για την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια όλων των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, δήλωσε ο Κιάου Ζάου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει την άνευ όρων απελευθέρωση της Σαν Σου Κι και χιλιάδων άλλων πολιτικών κρατουμένων, και ορισμένες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας, υποστηρίζουν πως έχουν βάλει στο στόχαστρο τον στρατό της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας επιβάλλοντας κυρώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γη: Ένας πλανήτης άλλοτε πυρακτωμένος και άλλοτε πλημμυρισμένος

Ο Ανδρουλάκης, λέει, δεν έχει το αλάθητο του Πάπα…

Δεν θα μείνει στα λόγια, είπε απόψε ο Ανδρουλάκης σε Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου το άτυπο δείπνο Χριστοδουλίδη-Τατάρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα