ΑΘΗΝΑ
12:49
|
03.05.2024
«Το Μπέρμιγχαμ είναι ο μεγαλύτερος δήμος που έχει πτωχεύσει μέχρι στιγμής, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα είναι ο τελευταίος».
Το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου του Μπέρμιγχαμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρκετά δημοτικά συμβούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να δηλωθούν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Το πρόβλημα ήρθε εμφατικά στο προσκήνιο χθες, καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας δήλωσε πτώχευση.

Σε χθεσινή του δήλωση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσε την πτώχευση του δήμου και την ενεργοποίηση του άρθρου 114 του νόμου του 1988 για τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ενεργοποίηση του άρθρου αναστέλλει τις δαπάνες για όλες εκτός από τις βασικές υπηρεσίες και δεσμεύει τους δημοτικούς συμβούλους να καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσης εντός 21 ημερών για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα.

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, που ελέγχεται από το Εργατικό Κόμμα, χαρακτήρισε την κίνηση «ένα απαραίτητο βήμα».

Επέρριψαν την «τρύπα» 87εκατομμυρίων λιρών στον ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως προϋπολογισμό του δήμου σε «μακροχρόνια ζητήματα» και στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος υπολογιστών.

Προβλήματα και σε άλλους δήμους

Το δημοτικό συμβούλιο του Τάροκ του Έσεξ δήλωσε πως βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Γουόκινγκ έκανε το ίδιο τον Ιούνιο.

Το think tank Institute for Government ανέφερε ότι η δυνατότητα δαπανών των τοπικών αρχών στην Αγγλία ήταν το 2019-20 κατά 17,5% χαμηλότερη από αυτή του 2009-10.

Παρά τη μερική ανάκαμψη, το 2021-22 ήταν ακόμη 10,2% κάτω από τα επίπεδα του 2009-10, δεδομένου και ότι η χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση είχε περικοπεί κατά έως και 40% την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης των Τόρις.

Η SIGOMA, μια ομάδα 47 δημοτικών συμβουλίων εντός του Συνδέσμου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (LGA), προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα στα 10 μέλη της σκέφτηκε να προχωρήσει στην παραδοχή ότι δεν έχει καμία προοπτική να εξισορροπήσει τα λογιστικά του βιβλία.

Σχεδόν το 20% δήλωσε ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο τον επόμενο χρόνο.

Ο πρόεδρος της SIGOMA, Στέφεν Χάγκτον δήλωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει τις σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές τους τελευταίους 12 μήνες».

«Το σύστημα χρηματοδότησης είναι εντελώς αποτυχημένο. Τα συμβούλια έκαναν θαύματα τα τελευταία 13 χρόνια, αλλά δεν έχει μείνει τίποτα», πρόσθεσε.

«Το Μπέρμιγχαμ είναι ο μεγαλύτερος δήμος που έχει πτωχεύσει μέχρι στιγμής, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα είναι ο τελευταίος», δήλωσε ο Τζόναθαν Καρ-Γουεστ του think tank LGIU.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα