ΑΘΗΝΑ
07:32
|
02.05.2024
Ο δημοτικός σύμβουλος Μαρκ Σερά επέκρινε την ανατροπή της απόφασης της προηγούμενης δημάρχου, Άδα Κολάου.
Της απόφασης του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου είχε προηγηθεί αίτημα χιλιάδων κατοίκων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δημοτικός σύμβουλος της Βαρκελώνης Μαρκ Σερά εξέφρασε την οργή του προς την επιλογή του νέου δημάρχου της πόλης Τζαόμα Κολμπονί, αφού ο τελευταίος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποκατέστησε τις σχέσεις της Βαρκελώνης με την αδελφοποιημένη πόλη του Τελ Αβίβ.

Επισημαίνεται ότι η Βαρκελώνη είναι παράλληλα αδελφοποιημένη πόλη και με τη Γάζα.

«Ο Κολμπονί αποφάσισε να “αγκαλιάσει” το Ισραήλ, την ώρα που εκείνο περνά τη χειρότερη δημοκρατική του κρίση, που κυβερνάται από την ακροδεξιά, με μια δικαστική μεταρρύθμιση που υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και μια αύξηση της βίας κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού», έγραψε ο Σερά στο X (πρώην Twitter).

«Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η αναστολή της συνεργασίας των αδελφοποιημένων πόλεων ήταν μια πρόταση που ξεκίνησε από χιλιάδες πολίτες, με την υποστήριξη 4 νομπελίστων και πενήντα διανοουμένων. Είναι επίσης συνεπής με τις θέσεις του ΟΗΕ για τη σύγκρουση. Το σιωνιστικό λόμπι υπήρξε πιο ισχυρό από όλα αυτά», συνέχισε.

«Τώρα ο Κολμπονί λέει ότι θα ταξιδέψει στην Παλαιστίνη… Μακάρι να το είχε κάνει νωρίτερα. Εάν το κάνει, θα δει πώς με την ισχύουσα κατάσταση του απαρτχάιντ είναι αδύνατο για παλαιστινιακές πόλεις όπως η Γάζα να θέλουν να συνεργαστούν με αυτούς που τους επιτίθενται», κατέληξε στο tweet του.

Από τη μεριά του, ο Πάου Σολανίγια, επίτροπος της Βαρκελώνης για τις διεθνείς σχέσεις, ισχυρίστηκε ότι η ανανέωση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της πόλης με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ανέφερε επίσης ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του δημάρχου Κολμπονί εκτός Ευρώπης θα είναι στην Παλαιστίνη.

Διαβάστε επίσης:

«Με την αποκατάσταση των σχέσεων, σεβόμαστε επίσης την πλειοψηφική θέση της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου της Βαρκελώνης», δήλωσε ο Σολανίγια. «Θέλουμε να επιστρέψουμε στη θέση μιας Βαρκελώνης που είναι αφοσιωμένη στον διάλογο, την ειρήνη και τη συναίνεση».

Πρόσθεσε ότι το Τελ Αβίβ αντιπροσωπεύει τις προοδευτικές αξίες του Ισραήλ, με πάνω από τριάντα σημαντικές διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες ενάντια στις συντηρητικές πολιτικές του καθεστώτος του Νετανιάχου, ενώ τόνισε ότι το Τελ Αβίβ έχει ζωτικό ρόλο ως κόμβος για τον διάλογο στη Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμα:

Η συνεργασία μεταξύ Βαρκελώνης και Τελ Αβίβ είχε ανασταλεί από την προκάτοχο του Κολμπονί, Άδα Κολάου, η οποία τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι οι πρακτικές απαρτχάιντ έναντι των Παλαιστινίων δεν είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Αποφάσισα να διακόψω προσωρινά τις σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ και με τους επίσημους θεσμούς αυτού του κράτους -συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών αδελφοποίησης με το Δημοτικό Συμβούλιο του Τελ Αβίβ- έως ότου οι ισραηλινές αρχές βάλουν τέλος στο σύστημα παραβιάσεων εναντίον του παλαιστινιακού λαού και συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε», δήλωσε τότε η δήμαρχος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα