ΑΘΗΝΑ
10:59
|
02.05.2024
Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Μιανμάρ, από την πλευρά τους, απορρίπτουν την ανακοίνωση ως μεροληπτική και μονόπλευρη.
Για βία και αιματοχυσία κατηγορείται η στρατιωτική ηγεσία της δικτατορίας στη Μιανμάρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας «καταδίκασαν σθεναρά» τη συνεχιζόμενη βία στη Μιανμάρ, κατηγορώντας ευθέως την αιματοχυσία στους στρατηγούς που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Η 10μελής Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συνεδριάζει στην Τζακάρτα αφού οι στρατηγοί απέτυχαν να εφαρμόσουν τη λεγόμενη συναίνεση των πέντε σημείων για τον τερματισμό της κρίσης, την οποία συμφώνησαν με την ASEAN μερικούς μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας τους.

Η βία έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με τον στρατό να κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου για τις επιθέσεις του εναντίον αμάχων.

Οι ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας «προτρέπουν ιδιαίτερα τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ και όλα τα συνδεδεμένα μέρη που εμπλέκονται στη Μιανμάρ να αποκλιμακώσουν τη βία και να σταματήσουν τις στοχευμένες επιθέσεις σε πολίτες, σπίτια και δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αγορές», ανέφεραν οι ηγέτες σε δήλωση. είδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Καταδικάσαμε έντονα τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας στη Μιανμάρ», λένε σε ανακοίνωσή τους.

Εξάλλου οι ηγέτες της Ένωσης αποφάσισαν ότι δεν θα αναλάβει η χούντα στη Μιανμάρ την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN το 2026, αλλά οι Φιλιππίνες.

«Η Μιανμάρ δεν θα αναλάβει την προεδρία της ASEAN το 2026», επιβεβαίωσε ο Ζάου Μιν Τουν εκπρόσωπος της χούντας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι χώρες μέλη της Ένωσης, που συχνά χαρακτηρίζεται ένα φόρουμ συζήτησης χωρίς πραγματική εξουσία, είναι διχασμένες αναφορικά με την κρίση στη Μιανμάρ.

Η Μιανμάρ είναι επίσης μέλος του ASEAN, αλλά έχει αποκλειστεί από εκδηλώσεις υψηλού προφίλ λόγω της αποτυχίας της να εφαρμόσει τη συναίνεση των πέντε σημείων.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην κρατική Global New Light of Myanmar, το υπουργείο Εξωτερικών της Μιανμάρ απέρριψε τη δήλωση του ASEAN λέγοντας: «Οι απόψεις δεν είναι αντικειμενικές και οι αποφάσεις είναι μεροληπτικές και μονόπλευρες»

Το Ναϊπιντάου ζήτησε από την ASEAN να σεβαστεί «τις θεμελιώδεις αρχές της Χάρτας της, κυρίως την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών μελών».

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα