ΑΘΗΝΑ
01:42
|
28.04.2024
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, να διαφωνούμε όπου πρέπει και να δεσμευόμαστε για το εθνικό μας συμφέρον».
Ο Αλμπανίζι με τον Κινέζο ομόλογό του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι, επιβεβαίωσε, σήμερα Πέμπτη, ότι θα επισκεφθεί την Κίνα αργότερα μέσα στη χρονιά, καθώς η Καμπέρα προσπαθεί να σταθεροποιήσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο.

Η ανακοίνωση, που έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Ινδονησία, έρχεται μετά από χρόνια τριβών στις σχέσεις των δύο χωρών τόσο για πολιτικά όσο και για οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών κυρώσεων σε αυστραλιανές εισαγωγές.

«Επιβεβαίωσα την πρόσκληση από τον Πρόεδρο Σι. Θα επισκεφθώ την Κίνα αργότερα μέσα στη χρονιά σε μια αμοιβαία αποδεκτή ημερομηνία», δήλωσε ο Αλμπανίζι σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ για συνομιλίες.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με πηγές, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά το ταξίδι τού Αυστραλού πρωθυπουργού τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, περίπου την εποχή μιας μεγάλης κινεζικής έκθεσης τον Νοέμβριο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Σι για την πρόσκληση και είπε ότι οι συνομιλίες του με τον Κινέζο πρωθυπουργό  ήταν εποικοδομητικές και σε θετικό κλίμα, προσθέτοντας ότι απαιτείται περεταίρω διάλογος για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Ήταν μια σημαντική συνάντηση. Είπα στον πρωθυπουργό Λι ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, να διαφωνούμε όπου πρέπει και να δεσμευόμαστε για το εθνικό μας συμφέρον», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Αλμπανίζι συναντήθηκε με τον Σι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ενώ η επίσκεψή του στο Πεκίνο θα είναι η πρώτη Αυστραλού πρωθυπουργού στην Κίνα από το 2016.

Διαβάστε επίσης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα