ΑΘΗΝΑ
16:52
|
28.04.2024
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συμμετείχε σε τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου που είναι ικανό να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα.
Το νέο υποβρύχιο με πυρηνικό οπλισμό της Βόρειας Κορέας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συμμετείχε σε τελετή αποκάλυψης αυτό που η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι είναι το πρώτο της υποβρύχιο ικανό να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα.

Φαίνεται πως, η Βόρεια Κορέα κατασκεύασε, καθέλκυσε και έθεσε σε υπηρεσία το πρώτο της «υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα», στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αυξήσει την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού της, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το νέο οπλικό σύστημα θα ενισχύσει «την πυρηνική αποτροπή» της χώρας «ποιοτικά, ποσοτικά και αλματωδώς», βελτιώνοντας την «περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με το κείμενο του πρακτορείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Κιμ τόνισε πως η χώρα του θα κατασκευάσει κι άλλα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων πυρηνοκίνητων.

Το νέο υποβρύχιο, που πήρε το όνομα Ήρωας Κιμ Κουν Οκ, από έναν βορειοκορεάτη αξιωματικό του ναυτικού και ιστορική προσωπικότητα της χώρας, «ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων» της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το KCNA.

Κατά τη διάρκεια της τελετής με μπαλόνια και κομφετί, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αναφέρθηκε στο «τακτικό και στρατηγικό σχέδιο για να ενισχύεται συνεχώς» το οπλοστάσιο του ΠΝ της χώρας του με υποβρύχια και σκάφη επιφανείας και με πυρηνικά όπλα «στο μέλλον».

Ο κ. Κιμ επιθεώρησε το υποβρύχιο χθες, πριν κάνει την πρώτη του έξοδο.

Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Κιμ φαίνεται να στέκεται σε ένα ναυπηγείο, περικυκλωμένος από αξιωματικούς του ναυτικού και επισκιασμένος από ένα τεράστιο μαύρο υποβρύχιο.

Το υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης, το οποίο ήταν σύμβολο επιθετικότητας εναντίον του έθνους μας τις τελευταίες δεκαετίες, συμβολίζει τώρα την απειλητική μας δύναμη που προκαλεί φόβο στους αδίστακτους εχθρούς μας, είπε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Τον περασμένο μήνα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης κατήγγειλε την ανακοίνωση των «αρχηγών της συμμορίας» των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας πως θα διεξάγουν συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού, κάτι που κατ’ αυτόν επιβεβαιώνει πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του πρέπει να γίνει επειγόντως πολύ πιο ισχυρό.

Ο προϋπάρχων στόλος υποβρυχίων θα εκσυγχρονιστεί ώστε να μπορούν να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, ανήγγειλε ακόμη.

Το νέο υποβρύχιο εντάσσεται στον στόλο που περιπολεί στα ύδατα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας, ανέφερε το KCNA.

Αναλυτές είχαν επισημάνει ενδείξεις πως κατασκευαζόταν υποβρύχιο αρχικά το 2016, ενώ το 2019 κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο αρχηγός του κράτους είχε επιθεωρήσει υπό κατασκευή σκάφος που προσέλκυε την «ιδιαίτερη προσοχή» του.

Εξάλλου, η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBMs) και πυραύλων κρουζ επίσης ικανών να εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα