ΑΘΗΝΑ
11:11
|
02.05.2024
Στο Μαρόκο έχουν σταλεί ομάδες διάσωσης από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Συντρίμμια άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στο Μαρόκο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχη με τον χρόνο συνεχίζουν να δίνουν οι ομάδες διάσωσης στο Μαρόκο, ψάχνοντας για επιζώντες στα ερείπια που άφησε ο φονικός σεισμός των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 48 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 72 χιλιόμετα νοτιοδυτικά του Μαρακές, της πρωτεύουσας του Μαρόκου, και ισοπέδωσε πολλά χωριά της περιοχής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σεισμό που έχει βιώσει η χώρα εδώ πάνω από εξήντα χρόνια, με ανυπολόγιστες καταστροφές, 2.122 νεκρούς και 2.421 τραυματίες, ενώ άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο αριθμός των αγνοούμενων.

Από τους 2.122 θανάτους που αναφέρθηκαν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, οι 1.351 ήταν στην Αλ-Χάουζ, μια περιοχή με πληθυσμό άνω των 570,00 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του Μαρόκου του 2014.

«Περισσότερες από 18.000 οικογένειες έχουν πληγεί» από τον σεισμό στην Αλ-Χάουζ, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Μαρόκου. Η κυρίως αγροτική επαρχία είχε υποστεί ρεκόρ ξηρασίας που είχε στεγνώσει ποτάμια και λίμνες όταν έπληξε τον σεισμό.

Ολόκληρα χωριά με πηλόκτιστα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Στην Παλιά Πόλη του Μαρακές, αρχαία κτίρια κατέρρευσαν από τον σεισμό, κλείνοντας τα στενά δρομάκια του με συντρίμμια, ενώ οι κάτοικοι πολλών πληγεισών περιοχών που έχασαν τα σπίτια τους κοιμούνται στο ύπαιθρο, φοβούμενοι μετασεισμούς και περαιτέρω καταστροφές.

Τεράστια επιχείρηση διάσωσης με βοήθεια από το εξωτερικό

Το Μαρόκο έχει αναπτύξει ελικόπτερα, ασθενοφόρα, πληρώματα διάσωσης και στρατιώτες στην περιοχή για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.

Ομάδες διάσωσης από την Ισπανία και τη Βρετανία ένωσαν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν επιζώντες από τον σεισμό.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας θα δώσει στη Μαροκινή Ερυθρά Ημισέληνο 200.000 δολάρια για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ομάδα διάσωσης του Κατάρ έφτασε στο Μαρόκο με οχήματα και εξοπλισμό για αποστολές έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δέχθηκε διεθνή βοήθεια από την Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο με επίκεντρο την έρευνα και τη διάσωση.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 5 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αρωγής. Τόνισε, μάλιστα, πως το Παρίσι είναι έτοιμο να βοηθήσει το Μαρόκο εφόσον οι αρχές της χώρας ζητήσουν επίσημα βοήθεια.

Η Αλγερία, η οποία διέκοψε τους δεσμούς με το Μαρόκο το 2021 μετά την κλιμάκωση της έντασης που επικεντρώθηκε στην αμφισβητούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, δήλωσε ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές και ιατρικές πτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα