ΑΘΗΝΑ
08:22
|
01.05.2024
Αυτό αναφώνησε ο Δημήτρης Καμπουράκης. Και ο καλεσμένος του, επίσης δημοσιογράφος, απάντησε «Παναγία μου».
Καρέ από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτό αναφώνησε ο Δημήτρης Καμπουράκης σήμερα το πρωί. Και ο καλεσμένος του, επίσης δημοσιογράφος, απάντησε «Παναγία μου».

Κάπου εκεί η ημιμάθεια και η προπαγάνδα συναντήθηκαν και χόρεψαν το τανγκό… του Ζαλόγγου.
Η καταστροφή στη Θεσσαλία έλαβε χώρα μετά από 42 χρόνια συμμετοχής στην Ε.Ε. και μετά από εκατομμύρια ή μάλλον δισεκατομμύρια ευρώ φαγωμένα, υπό τα όμματα και με τη συνενοχή της Ε.Ε., σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Κυρίως, μετά από 15 χρόνια κρίσης την οποία διόγκωσε και κατέστησε καταστροφική (κατεξοχήν) η Ε.Ε., με το ΑΕΠ μας 25% μικρότερο από ό,τι ήταν το 2009, με τη μετανάστευση να έχει αφαιρέσει εκατοντάδες χιλιάδες νέου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, την αποβιομηχανοποίηση να ερημοποιεί την παραγωγή, τις υποδομές γηρασμένες, τον δημόσιο τομέα διαλυμένο, με τα δημόσια μονοπώλια που έδιναν πλούτο στη χώρα να έχουν ιδιωτικοποιηθεί και λεηλατηθεί. Δεν τη λες και πολύ επωφελή τη συμμετοχή στην Ε.Ε. υπό αυτήν την οπτική για την πλειοψηφία του λαού, ιδίως δε τη συμμετοχή στην ΟΝΕ, με δεδομένο ότι μετά το ευρώ έχουμε ζήσει 7 χρόνια (επίπλαστης, δήθεν) σχετικής ευημερίας και 15 χρόνια καταστροφής.

Το αντίτιμο για αυτό, η «σωτήρια» παρέμβαση της Ε.Ε. στις εθνικές καταστροφές συνίσταται όπως αναφέρει η ίδια η Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης βάσει των στοιχείων που παρατίθενται στην ιστοσελίδα του, έχει κινητοποιήσει (δηλαδή έχει πάρει από τα κράτη-μέλη) μέσα σε μια εικοσαετία περίπου 8,2 δις ευρώ. Αυτό μας κάνει κατά μέσο όρο 410 εκ. ευρώ το χρόνο για όλα τα κράτη- μέλη αλλά και για κράτη συνδεδεμένα με την Ε.Ε. Για να έχουμε μια εκτίμηση ως προς τα πραγματικά διατιθέμενα ποσά, για το σεισμό στην Κρήτη, η Ελλάδα κοστολόγησε τις ζημιές σε 143,42 εκατομμύρια και έλαβε περίπου 1,5 εκ. ευρώ από την Ε.Ε.

Προσοχή: κατά την ίδια την Ε.Ε. δεν πρόκειται για άμεση βοήθεια αλλά για διαδικασία η οποία υπόκειται σε αρκετές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Αν νομίζει κανείς ότι με αυτά τα ποσά, θα σωθεί η Ελλάδα (ή ότι σώθηκε από τις προηγούμενες καταστροφές για τις οποίες μάλιστα εκκρεμεί ακόμα η καταβολή των εξαγγελθεισών αποζημιώσεων) είτε είναι ανόητος, είτε προπαγανδιστής. Ίσως μάλιστα θα ήταν προτιμότερο να μη μας είχε επιβάλλει η Ε.Ε. απώλεια 25% του ΑΕΠ μας και ας κρατούσαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Επιπλέον αυτών όμως, είναι τουλάχιστον αστείο να υπονοεί κανείς ότι μόνο η Ε.Ε. διαθέτει εργαλεία χρηματοδότησης οικονομιών, είτε για λόγους σχετιζόμενους με φυσικές καταστροφές, είτε για ενίσχυση επενδύσεων. Ήταν πριν από λίγες ημέρες που οι BRICS συνήλθαν στη σύνοδό τους, εξαγγέλλοντας ενίσχυση της τράπεζας επενδύσεων την οποία έχουν συγκροτήσει. Φυσικά, δεν είναι οι BRICS ο μόνος οργανισμός με χρηματοδοτικό μηχανισμό διεθνώς.

Το έχουμε γράψει και άλλες φορές: η προπαγάνδα του συστήματος εξουσίας είναι ακριβώς αυτή. Όποτε αποτυγχάνει και όσο περισσότερο αποτυγχάνει, τόσο προβάλλει ως η μόνη και σωτήρια λύση. Μέχρι του σημείου να πετύχει να πετύχει να μην υπάρχει καμία λύση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα