ΑΘΗΝΑ
11:17
|
01.05.2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση 0,4% για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Συρρικνώνεται η οικονομία της Γερμανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί φέτος ως μέρος μιας ευρύτερης επιβράδυνσης της ευρωζώνης που προκαλείται από τον υψηλό πληθωρισμό και τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ενδιάμεση τριμηνιαία ενημέρωσή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι η γερμανική οικονομία θα είναι η πιο πληγείσα χώρα στο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος των 20 εθνών και θα υποστεί συρρίκνωση 0,4% το 2023.

Πριν από τρεις μήνες η Επιτροπή προέβλεπε ότι η Γερμανία θα αναπτυσσόταν κατά 0,2% φέτος, αλλά τώρα λέει ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει επηρεαστεί ακόμη περισσότερο από τις ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες από ό,τι προέβλεπε πριν από τρεις μήνες.

Ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης άλλων μεγάλων οικονομιών –της Γαλλίας και της Ισπανίας– έχουν βελτιωθεί ως ένα βαθμό από την άνοιξη, η Επιτροπή ανέφερε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται τώρα να επεκταθεί συνολικά κατά 0,8% το 2023, από 1,1% προηγουμένως. Η ανάπτυξη το 2024 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω – από 1,6% σε 1,3%.

Οι χαμηλές οικονομικές προβλέψεις αυξάνουν τις πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει τη σταθερή πολιτική που είχε με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να αυξηθεί από -0,5% σε 3,75% κάνοντας εννέα διαδοχικά άλματα.

Η ανάπτυξη στην Ε.Ε. των 27 χωρών για το 2023 έχει επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω –από 1% σε 0,8%– ενώ η πληθωριστική πίεση σε όλη την Ευρώπη μειώθηκε ελαφρά.

Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ ήταν υποτονική το πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω των τρομερών κραδασμών που έχει υποστεί η Ε.Ε., ανέφερε η Επιτροπή.

«Η αδυναμία της εγχώριας ζήτησης, ιδίως της κατανάλωσης, δείχνει ότι οι υψηλές και συνεχώς αυξανόμενες τιμές για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες έχουν βαρύτερο τίμημα από το αναμενόμενο στις εαρινές προβλέψεις» προσθέτει η Επιτροπή.

«Αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας και την εξαιρετικά ισχυρή αγορά εργασίας, η οποία έχει δει ρεκόρ χαμηλά ποσοστά ανεργίας, συνεχιζόμενη επέκταση της απασχόλησης και αύξηση των μισθών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η απότομη επιβράδυνση στην παροχή τραπεζικών πιστώσεων έδειξε ότι τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούσαν στην οικονομία. Οι δείκτες της έρευνας έδειξαν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το καλοκαίρι και τους επόμενους μήνες, με συνεχή αδυναμία στη βιομηχανία και εξασθένιση της δυναμικής στις υπηρεσίες, παρά την έντονη τουριστική περίοδο σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 5,6% το 2023 έναντι 5,8% που ήταν την άνοιξη. Στην ευρύτερη Ε.Ε., ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 6,5% αντί 6,7%.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα