ΑΘΗΝΑ
18:24
|
27.04.2024
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος Φατάχ και των ισλαμιστών μαχητών σε παλαιστινιακό καταυλισμό στον Λίβανο.
Ένοπλες συγκρούσεις σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στον νότιο Λίβανο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μια νέα έκρηξη βίας μεταξύ αντίπαλων ομάδων σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στον νότιο Λίβανο, με έναν ανώτερο Παλαιστίνιο αξιωματούχο να καταφτάνει τη Δευτέρα εν μέσω φόβων ότι μπορεί να εξαπλωθεί η αιματοχυσία.

Ο καταυλισμός Ain el-Hilweh συγκλονίζεται από συγκρούσεις φατριών από τα τέλη Ιουλίου μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος Φατάχ και ισλαμιστών μαχητών. Ο πρώτος γύρος άφησε πάνω από 12 νεκρούς.

Οι μάχες ξεκίνησαν ξανά το Σαββατοκύριακο μετά από ένα μήνα κατάπαυσης του πυρός και έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10 άνθρωποι, σύμφωνα με δύο παλαιστινιακές πηγές στον καταυλισμό. Έξι από αυτούς ήταν μαχητές της Φατάχ και άλλοι δύο ήταν ισλαμιστές μαχητές.

Τα δύο εναπομείναντα θύματα ήταν άμαχοι, ανέφερε μια λιβανική πηγή ασφαλείας και δύο παλαιστινιακές πηγές. Ένας σκοτώθηκε το Σάββατο όταν μια αδέσποτη σφαίρα από τις συγκρούσεις έφτασε σε μια πόλη κοντά στον καταυλισμό, είπε η λιβανική πηγή ασφαλείας.

Πέντε στρατιώτες του λιβανικού στρατού τραυματίστηκαν επίσης, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, όταν βομβαρδισμοί έπληξαν δύο από τις θέσεις τους στα περίχωρα του στρατοπέδου την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Το Ain el-Hilweh είναι ο μεγαλύτερος από τους 12 καταυλισμούς Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, φιλοξενώντας περίπου 80.000 έως και 250.000 Παλαιστίνιους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Οι καταυλισμοί χρονολογούνται πριν εδώ και επτά δεκαετίες από την ίδρυση του γειτονικού Ισραήλ το 1948.

Η ανανεωμένη βία έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν στη γειτονική πόλη της Σιδώνας.

Οι κάτοικοι φοβούνται ένα παρόμοιο σενάριο με το βόρειο παλαιστινιακό καταυλισμό Naher al-Bared, όπου ο στρατός του Λιβάνου διεξήγαγε μια επίθεση 15 εβδομάδων για να εκτοπίσει ισλαμιστικές ομάδες το 2007.

Ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ πρόκειται να προσγειωθεί στον Λίβανο τη Δευτέρα και ο εκτελών χρέη αρχηγού της πανίσχυρης υπηρεσίας πληροφοριών Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση για το θέμα.

Η UNRWA είπε ότι ένοπλες ομάδες έχουν καταλάβει οκτώ από τα σχολεία τους, αναγκάζοντας την υπηρεσία να βρει εναλλακτικές για να φιλοξενήσει μαθητές καθώς πλησιάζει η αρχή της σχολικής χρονιάς.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα