ΑΘΗΝΑ
00:07
|
25.02.2024
Η έρευνα χαρακτηρίζεται από άλλους ως «απλώς μια ενδιαφέρουσα υπόθεση» και από άλλους ως μια επείγουσα «προειδοποίηση».
Οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν στην νευροτοξίνη μέσω των τροφίμων, του εδάφους, των μαγειρικών σκευών και άλλων πηγών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα και είναι πιθανόν να συμβάλλει σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως, συνιστώντας απειλή παρόμοια με εκείνη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Planetary Health.

Η έρευνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως «προειδοποίηση», εκτιμά επίσης ότι η έκθεση σε τοξικά μέταλλα προκαλεί στα μικρά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες απώλεια, στο καθένα κατά μέσο όρο, σχεδόν έξι μονάδων IQ.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως που σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα και με την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί παγκοσμίως η βενζίνη με μόλυβδο.

Αλλά οι άνθρωποι μπορεί και πάλι να εκτεθούν στην ισχυρή νευροτοξίνη μέσω των τροφίμων, του εδάφους, των μαγειρικών σκευών, των καλλυντικών, των μπαταριών αυτοκινήτων μολύβδου-οξέος και άλλων πηγών.

Οι ερευνητές της Παγκόσμιας Τράπεζας που την συνέγραψαν επισήμαναν ότι η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που αξιολογεί τις επιπτώσεις της έκθεσης στον μόλυβδο στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων και στην μείωση του δείκτη ευφυίας σε πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Ο επικεφαλής της έρευνας, Μπγιορν Λάρσεν, είπε στο AFP ότι όταν μαζί με τον συνάδελφό του είδαν για πρώτη φορά τον αριθμό που προέκυψε από την μοντελοποίησή τους, ήταν τόσο «τεράστιος» που «δεν τολμήσαμε καν να τον ψελίσουμε».

Το μοντέλο τους εκτιμά ότι 5,5 εκατομμύρια ενήλικες πέθαναν από καρδιακά νοσήματα το 2019 εξαιτίας της έκθεσής τους στον μόλυβδο, εκ των οποίων το 90% ζούσε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αυτός ο αριθμός είναι έξι φορές υψηλότερος από την προηγούμενη εκτίμηση και αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνει ο Λάρσεν, αυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε μόλυβδο είναι μεγαλύτερη αιτία πρόκλησης καρδιακών νοσημάτων από το κάπνισμα ή τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Η έρευνα εκτιμά ακόμη ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών έχασαν συνολικά 765 εκατομμύρια μονάδες IQ εξαιτίας της δηλητηρίασης από μόλυβδο το 2019 με το 95% της απώλειας IQ να παρατηρείται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 80% υψηλότερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι ερευνητές της Παγκόσμιας Τράπεζας ανεβάζουν το οικονομικό κόστος από την έκθεση στον μόλυβδο σε έξι τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ανάλογο με το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Για την ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις των επιπέδων του μολύβδου στο αίμα σε ανθρώπους σε 183 χώρες που ελήφθησαν από την μελέτη-ορόσημο του 2019 Global Burden of Disease.

Προηγούμενες έρευνες είχαν μετρήσει μόνο τις επιπτώσεις του μόλυβδου στα καρδιακά νοσήματα αναφορικά με την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αλλά η νέα μελέτη εξέτασε πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους ο μόλυβδος επηρεάζει την καρδιά, όπως είναι η σκλήρυνση των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό, προκαλώντας υψηλότερους αριθμούς, εξήγησε ο Λάρσεν.

Απλώς μια ενδιαφέρουσα υπόθεση

Ο Ρόι Χάρισον, ένας ειδικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υγεία στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο AFP ότι τα συμπεράσματά της είναι «ενδιαφέροντα, αλλά αβέβαια».

Για παράδειγμα, η σχέση ανάμεσα στην παρουσία μόλυβδου στο αίμα και στα καρδιακά νοσήματα βασίζεται σε μια έρευνα στις ΗΠΑ και το αν αυτά τα συμπεράσματα μπορούν να ισχύσουν για ολόκληρο τον κόσμο είναι «μεγάλο άλμα πίστης», υποστήριξε.

Ο Χάρισον πρόσθεσε ακόμα ότι το μοντέλο χρησιμοποίησε εκτιμήσεις -και όχι εξετάσεις- που αφορούν την παρουσία μόλυβδου στο αίμα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν «θα έχουν τεράσια σημασία για τη δημόσια υγεία, αλλά, προς το παρόν, πρόκειται απλώς για μια ενδιαφέρουσα υπόθεση», κατέληξε.

Ο μόλυβδος στις αναπτυσσόμενες χώρες

Ο Ρίτσαρντ Φούλερ, πρόεδρος της ΜΚΟ Pure Earth, είπε ότι όταν οι έρευνες σε αναπτυσσόμενες χώρες έκαναν έλεγχο για μόλυβδο στο αίμα, εντόπισαν ως επί το πλείστον υψηλότερα επίπεδα από αυτά που εκτιμήθηκαν στη νέα μελέτη.

Από την πλευρά του, ο Λάρσεν επισήμανε ότι «είμαστε ακόμα λίγο στο σκοτάδι» αναφορικά με τις διαφορετικές πηγές μολύβδου που συμβάλλουν στη μόλυνση του αίματος.

Ο Φούλερ σημείωσε ότι μέρος αυτού του «κομματιού του παζλ που λείπει» αποκαλύφθηκε σε μια έκθεση της Pure Earth που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία ανέλυσε 5.000 δείγματα καταναλωτικών αγαθών και τροφίμων σε 25 αναπτυσσόμενες χώρες.

Βρήκε υψηλά ποσοστά μόλυνσης από μόλυβδο σε μεταλλικές κατσαρόλες και τηγάνια, κεραμικά σκεύη, μπογιές, καλλυντικά και παιχνίδια.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φτωχότερες χώρες έχουν τόσο μεγάλα ποσοστά δηλητηρίασης από μόλυβδο», κατέληξε ο Φούλερ. «Είναι αντικείμενα στην κουζίνα που τους δηλητηριάζουν».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστρία: Τέσσερις γυναίκες και ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στη Βιέννη μέσα σε 24 ώρες

Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών

Γαλλία: Λήξη της απεργίας των εργαζομένων στον Πύργο του Άιφελ

Τουλάχιστον 15 νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Ναντζίνγκ της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα