ΑΘΗΝΑ
13:51
|
02.05.2024
Πληροφορίες για εντοπισμό και 16ου νεκρού. Φόβοι για υγειονομική κρίση λόγω των στάσιμων υδάτων.
Βούλιαξε στη λάσπη και το νερό ο Βόλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική και άκρως ανησυχητική είναι η επόμενη μέρα για τη Θεσσαλία που δοκιμάζεται από την ανυπολόγιστη καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel. Ολόκληρα χωριά έχουν βουλιάξει κάτω από το νερό και τη λάσπη που έφεραν οι τεραστίου μεγέθους πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που έκαναν λόγο για τον εντοπισμό μια ακόμα σορού μέσα σε αυτοκίνητο, στην Πηλίνα Πηλίου, όπου βρίσκονται βυθισμένα στη θάλασσα οχήματα δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η κατάσταση στα χωριά του νόμου παραμένει πολύ δύσκολη, με τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να είναι βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη.

Συνεχίζεται παράλληλα και η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων σε περιοχές του νόμου από την πυροσβεστική.

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που είναι πλημμυρισμένες, η στάθμη του νερού είναι σταθερή, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.

Στο μεταξύ φαίνεται να έχει ανακύψει σοβαρό υγειονομικό ζήτημα για τη δημόσια υγεία στις εν λόγω περιοχές, με τη ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη.

Σταθμοί απολύμανσης από το ΓΕΕΘΑ

Με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό αναχώρησε για τις πληγείσες περιοχές ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ), κατόπιν διαταγής του ΓΕΕΘΑ.

Στόχος είναι η εγκατάσταση πέντε σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία, στα οποία θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της κακοκαιρίας. Στους σταθμούς απολύμανσης θα δίνεται επίσης η ευκαιρία στους πολίτες να φροντίσουν για την ατομική τους υγιεινή, ύστερα από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

Πρόβλημα δημιουργείται πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο του νομού, και για όσους θα χρειαστούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας.

Οι νεκροί από την κακοκαιρία έφθασαν στους 15 και συνεχίζουν να αγνοούνται δύο άτομα, ένα ζευγάρι Αυστριακών.

Πλημμυρισμένη η Εθνική Οδός-Τάση υποχώρησης της στάθμης του νερού στον Πηνειό

Πλημμυρισμένη παραμένει η Εθνική Οδός μετά την κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία, ενώ είναι ακόμη άγνωστο πότε θα υποχωρήσουν τα νερά.

Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, τάση υποχώρησης της στάθμης του νερού του Πηνειού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα και ίσως οι κάτοικοι καταφέρουν να πάρουν μια ανάσα μετά από την πολυήμερη αγωνία τους για την πιθανή υπερχείλιση του ποταμού, αν και συνεχίζονται οι προσπάθειες διατήρησης του κεντρικού αναχώματος που κρατά τα νερά του ποταμού.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς. Στο μεταξύ, αγωνιούν οι κάτοικοι των χωριών πέριξ της λίμνης Κάρλα. Οι κάτοικοι δίνουν «μάχη» για να καθαρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα ζώα τους.

Υδροδοτείται μερικώς ο Βόλος αλλά με ακατάλληλο προς πόση νερό

Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Πήλιο με κατεστραμμένο το οδικό δίκτυο

Μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού στήθηκε χθες μεταξύ Βόλου και Ανατολικού Πηλίου, όπου στρατιωτικά ελικόπτερα, με πτήσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετέφεραν τόνους τροφίμων και νερού στη Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι και άλλους οικισμούς και απομάκρυναν κατοίκους από τις αποκλεισμένες περιοχές.

Ακόμη, προσπάθειες καταβάλλονται να ανοίξει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς, όπου έχουν συσσωρευθεί λάσπη και φερτά υλικά, και να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με αποκλεισμένες περιοχές.

Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.

Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, το Μικρό, τον Κατηγιώργη, τα Ποτιστικά και την Πάλτση όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Πυροσβεστική: Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.506 διασώσεις ατόμων 

Συνεχίζονται οι έρευνες και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων που αποκλείστηκαν λόγω της φονικής κακοκαιρίας, καθώς ολόκληρες περιοχές έχουν μετατραπεί σε λίμνη. Μάλιστα, στα χωριά Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση και Μαραθέα του δήμου Παλαμά η κατάσταση παραμένει τραγική.

Στις περιοχές αυτές επιχειρούν και άνδρες από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, αναζητώντας εγκλωβισμένους μέσα στα λασπόνερα που έχουν καλύψει τα πάντα.

Συνολικά 4.506 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 07:00 της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 11:00 σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.493 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στη Θεσσαλία ανέρχονται στους 2.227.

Συγκεκριμένα, προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού έχει απεγκλωβίσει 475, προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού 35, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας 45 και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας 1672.

Εκκένωση προσφυγικού camp για διαμονή των πλημμυροπαθών

Αντί να επιτάξει τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, η κυβέρνηση εκκενώνει προσφυγικό camp Κουτσόχερο από τους περίπου 900 πρόσφυγες που ζουν στη δομή, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι πλημμυροπαθείς.

Επίσης, ανοίγουν άρον άρον τις δομές στον Βόλο και στις Θερμοπύλες, τις οποίες είχε κλείσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνουν εκεί πληγέντες της κακοκαιρίας.

Οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν στις δομές της Ριτσώνας και της Μαλακάσας, κι αν δεν χωρέσουν όλοι σε αυτές τις δύο δομές εξετάζεται το σενάριο κάποιοι να μοιραστούν τη δομή του Κουτσόχερου με τους πλημμυροπαθείς.

Hellenic Train: Ούτε τρένα, ούτε λεωφορεία στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Αναστέλλονται  μέχρι νεωτέρας οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή  Αθήνα-Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γραμμή Λάρισα-Λιτόχωρο, ανακοίνωσε η Hellenic Train, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού. 

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

ΣΕΤΕΠΕ : Το Δώρο Πάσχα δεν έχει καταργηθεί

Νοσοκομείο «Έλενα»: Κακοποιητική μεταχείριση θύματος βιασμού από την ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα