ΑΘΗΝΑ
19:07
|
21.05.2024
Το ιρακινό σύνταγμα απαγορεύει σε οποιαδήποτε ομάδα να χρησιμοποιεί το έδαφος της χώρας για να εξαπολύσει επιθέσεις σε άλλα κράτη, τόνισε ο Ιρακινός υπουργός.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ και του Ιράν σήμερα (Πηγή: IRNA)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το Ιράκ θα εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της συμφωνίας για την ασφάλεια τις επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν, στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA, ο Αμιραμπντολαχιάν τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι προσηλωμένη στην ασφάλεια της χώρας, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει το Ιράκ στην απομάκρυνση των ένοπλων κουρδικών ομάδων από περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης είπε ότι η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη και οι αρχές στην περιοχή του Κουρδιστάν συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων και δεσμεύονται να εφαρμόσουν το σύμφωνο ασφαλείας που υπογράφηκε τον Μάρτιο μεταξύ Ιράκ και Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

«Γίνονται προσπάθειες για τον αφοπλισμό των τρομοκρατών και την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Χουσεΐν έφτασε στην πρωτεύουσα του Ιράν το πρωί ως επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις ευρύτερα, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Χουσεΐν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το Ιράν για τη σαφή στάση του υπέρ του ιρακινού λαού.

Υποστήριξε ότι το ιρακινό σύνταγμα απαγορεύει σε οποιαδήποτε ομάδα να χρησιμοποιεί το ιρακινό έδαφος για να εξαπολύσει επιθέσεις σε άλλα κράτη, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ της Τεχεράνης και της Βαγδάτης για την ασφάλεια είναι σύμφωνη με το ιρακινό σύνταγμα.

Κουρδικές ομάδες στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν κατηγορήθηκαν από την Τεχεράνη για μια σειρά ενεργειών ενάντια στο Ιράν πέρυσι.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) απάντησε εξαπολύοντας αρκετούς γύρους αεροπορικών επιδρομών εναντίον των θέσεων τους, με 18 νεκρούς να αναφέρονται τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Οι Ιρανοί στρατιωτικοί ηγέτες προειδοποίησαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα επαναληφθούν εάν η Βαγδάτη αποτύχει να αφοπλίσει τους τρομοκράτες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Εργαζόμαστε για να αφοπλίσουμε αυτές τις ομάδες και να τις μεταφέρουμε σε εγκαταστάσεις υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Με βάση τη συμφωνία μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν, λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση αυτών των ομάδων από τις συνοριακές περιοχές και στεγάστηκαν σε στρατόπεδα βαθιά μέσα στο ιρακινό Κουρδιστάν», είπε ο Χουσεΐν σε συνέντευξη Τύπου μια μέρα πριν μεταβεί στην Τεχεράνη.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Το ουδέτερο και η (νεοφιλελεύθερη, αντικοινωνική) «θρησκεία» της ατομικής επιθυμίας

ΠΑΣΟΚ για επιτυχόντες ΑΣΕΠ: Όμηροι της κυβερνητικής ανικανότητας

Ρωσία: Στρατιωτική άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα