ΑΘΗΝΑ
00:17
|
04.05.2024
Βρέφος πέντε μηνών πνίγηκε σε επιχείρηση διάσωσης, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ιταλία.
Οι νεοαφιχθέντες μετανάστες περιμένουν να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο για την ηπειρωτική χώρα, στο νησί της Σικελίας Λαμπεντούζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες κατέφθασαν στο νησί της Λαμπεντούζα στη Σικελία τις τελευταίες 48 ώρες, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα. Οι μετανάστες/πρόσφυγες φτάνουν μέσα σε ασφυκτικά γεμάτες βάρκες κατά δεκάδες από τα παράλια της Τυνησίας.

Μόνο την Τρίτη, 12/09 οι αφίξεις κατέγραψαν ρεκόρ φτάνοντας τις 110 με συνολικό αριθμό 5.112 ατόμων, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν σχεδόν 1.000 άτομα με 23 λέμβους.

Όπως δείχνουν τα βίντεο ιταλικών ΜΜΕ, εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που βρίσκονται εν αναμονή στην προβλήτα του λιμανιού του Ιταλικού νησιού. Συνολικά, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν φτάσει περίπου 120 πλοία, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει πως «δεν είναι τυχαία η αύξηση των αφίξεων στην Λαμπεντούζα… Η εμπορία ανθρώπων είναι στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, πρόκειται για κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και για μια “πράξη πολέμου” κατά της Ιταλίας».

Σύμφωνα με τις αρχές, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού συνωστίζονται περίπου 2.800 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η χωρητικότητα του είναι μόλις 400. Άλλοι 300 έχουν μεταφερθεί σε άλλα σημεία του νησιού.

Από την αρχή του έτους, έχουν καταφθάσει στο νησί της Σικελίας 118.500 πλεούμενα με μετανάστες – σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών – αριθμός σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (64.529).

Όλοι οι μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στη Σικελία, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Λαμπεντούζα και να δημιουργηθεί χώρος για μελλοντικές αφίξεις. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική», τόνισε ο περιφερειάρχης Φιλίπο Ρομάνο.

«Είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τις 120 αφίξεις καθημερινά, το νησί δεν μπορεί να αντέξει τέτοιους αριθμούς», είπε ο δήμαρχος Φιλίπο Μανίνο στα ιταλικά media.

Πνίγηκε βρέφος 5 μηνών κατά τη διάρκεια διάσωσης

Ένα αγοράκι πέντε μηνών πνίγηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, αφού ανατράπηκε βάρκα που μετέφερε μετανάστες στη θάλασσα από τη Βόρεια Αφρική, ανέφεραν την Τετάρτη η ANSA και άλλα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το σκάφος στο οποίο ταξίδευε το μωρό ανατράπηκε λίγο πριν αναχαιτιστεί από την ιταλική ακτοφυλακή. Όλοι οι άλλοι επιβάτες διασώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του μωρού, μιας έφηβης από τη Γουινέα, είπε η ANSA.

Οι μετανάστες/πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας, ένα γνωστό σημείο εκκίνησης για θαλάσσια ταξίδια προς την Ευρώπη.

Μελόνι: «Να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία»

Στο μεταναστευτικόπροσφυγικό ζήτημα, αναφέρθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai.

Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις, τόνισε η Μελόνι.

Επιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία».

«Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στο οργανωμένο έγκλημα, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσουν» και πως «η κυβέρνηση και το ιταλικό κράτος θα απαντήσουν σε κάθε επιθετική πράξη του οργανωμένου εγκλήματος».

Γερμανία: Σταματά να δέχεται πρόσφυγες από την Ιταλία

Σταματά να δέχεται πρόσφυγες από την Ιταλία, η Γερμανία αναστέλλοντας τον συμφωνηθέντα μηχανισμό αλληλεγγύης του 2022, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία οικειοθελώς δέχεται πρόσφυγες από τη Μεσόγειο, καθώς η Ιταλία, αρνήθηκε επαναπροωθήσεις επί τη βάσει της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Η Γερμανία ανέστειλε την οικειοθελή αναδιανομή μεταναστών από την Ιταλία», όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Welt. Οι διαδικασίες επιλογής για τους αιτούντες άσυλο ως μέρος ενός “εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης” σταματούν άμεσα, τονίζει η εφημερίδα.

Στο πλαίσιο της «υψηλής μεταναστευτικής πίεσης προς τη Γερμανία» και της «συνεχιζόμενης αναστολής των επιστροφών σύμφωνα με το Δουβλίνο», «η Ιταλία ενημερώθηκε στα τέλη Αυγούστου ότι η αναδιανομή θα ανασταλεί μέχρι νεωτέρας», απάντησε το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών στην εφημερίδα, όπως αναφέρει η DW.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt, «ο λόγος είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει τις λεγόμενες επιστροφές μεταναστών στα πλαίσια του Κανονισμού του Δουβλίνου από τη Γερμανία». Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, οι αιτούντες άσυλο που περνούν τα σύνορα σε άλλο κράτος μέλος χωρίς άδεια θα πρέπει να επιστρέφονται στη χώρα πρώτης εισόδου. «Αυτό ούτως ή άλλως σπάνια λειτουργεί, αλλά η Ιταλία το μπλοκάρει εντελώς εδώ και εννέα μήνες», αναφέρει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα