ΑΘΗΝΑ
09:59
|
06.05.2024
Ο συνδικαλιστής αξιωματικός της αστυνομίας του Σιάτλ ακούγεται να λέει ξεκάθαρα πως η ζωή της φοιτήτριας είχε «περιορισμένη αξία».
Η αστυνομία του Σιάτλ ξεκινά έρευνες για τον συνδικαλιστή αστυνομικό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έρευνα διεξάγεται στο Σιάτλ των ΗΠΑ για ένα βίντεο κάμερας σώματος που φαίνεται να δείχνει έναν αστυνομικό να γελάει για μια γυναίκα που χτυπήθηκε θανάσιμα από περιπολικό.

Ο αστυνομικός Ντάνιελ Όντερερ ανταποκρινόταν σε ένα περιστατικό όπου η Τζανάβι Καντούλα, 23 ετών, σκοτώθηκε κοντά στο πανεπιστήμιό της.

Στο βίντεο, ο αστυνομικός ακούγεται να λέει ότι η ζωή της Ινδής φοιτήτριας είχε «περιορισμένη αξία» και ότι η πόλη θα έπρεπε «απλώς να γράψει μια επιταγή αποζημίωσης».

Ο αξιωματικός είπε ότι τα σχόλιά του ελήφθησαν εκτός πλαισίου.

Η Τζαβάνι Καντούλα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Northeastern University, χτυπήθηκε και σκοτώθηκε από περιπολικό της αστυνομίας ενώ διέσχιζε τον δρόμο στις 23 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους Seattle Times, επικαλούμενοι μια έκθεση αστυνομικής έρευνας, ο αστυνομικός που οδηγούσε το αυτοκίνητο έτρεχε με 119 χλμ. την ώρα και το σώμα της μεταπτυχιακής φοιτήτριας εκτινάχθηκε πάνω από 30 μέτρα.

Ο αστυνομικός Ντάνιελ Όντερερ κλήθηκε να λογοδοτήσει για περιστατικό όπου η κάμερα του σώματός του κατέγραψε ήχο από μια κλήση που έκανε σε έναν συνάδελφό του.

«Μα είναι νεκρή», ακούγεται να λέει ο αστυνομικός πριν γελάσει. «Όχι, είναι κανονικό άτομο. Ναι, απλά γράψε μια επιταγή αποζημίωσης», λέει, πριν γελάσει ξανά.

«Έντεκα χιλιάδες δολάρια. Ήταν 26, ούτως ή άλλως. Είχε περιορισμένη αξία».

Ο Ντάνιελ Όντερερ, συνδικαλιστής αρχηγός του αστυνομικού τμήματος του Σιάτλ, ήταν σε επικοινωνία με τον Μάικ Σόλαν, τον πρόεδρο του σωματείου. Ο ήχος του κ. Σόλαν δεν ακούγεται στο βίντεο.

Το αστυνομικό τμήμα του Σιάτλ εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα λέγοντας ότι ανακάλυψε τη συνομιλία από έναν υπάλληλο που την άκουσε «κατά τη συνήθη πορεία των επιχειρήσεων».

Αυτός ο υπάλληλος «ανησυχούσε για τη φύση των δηλώσεων» και ανακοίνωσε τις ανησυχίες του στους ανωτέρους του, σύμφωνα με τις δηλωσεις της αστυνομίας.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι παρέδωσαν το θέμα στο Γραφείο Αστυνομικής Λογοδοσίας, την υπηρεσία που ερευνά την ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Το πρακτορείο εξετάζει «το πλαίσιο μέσα στο οποίο» έγιναν οι δηλώσεις και εάν έχουν παραβιαστεί κάποιες πολιτικές, δήλωσε το αστυνομικό τμήμα του Σιάτλ.

Ένας συντηρητικός παρουσιαστής ραδιοφώνου στο KTTH-AM, ο Τζέισον Ραντς, ανέφερε ότι είχε λάβει γραπτή δήλωση από τον κ. Όντερερ λέγοντας ότι τα σχόλιά του είχαν σκοπό να μιμηθούν πώς οι δικηγόροι της πόλης θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν την ευθύνη για το θάνατο της γυναίκας.

«Γέλασα με τη γελοιότητα του τρόπου με τον οποίο εκδικάζονται αυτά τα περιστατικά», έγραψε ο κ. Όντερερ, σύμφωνα με το ραδιόφωνο KTTH.

Η Κοινοτική Αστυνομική Επιτροπή του Σιάτλ, μια άλλη υπηρεσία εποπτείας, περιέγραψε τα πλάνα της κάμερας ως «σπαραξικάρδια και σοκαριστικά αναίσθητα».

Η Βικτόρια Μπιτς, η πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Αφροαμερικανικής Κοινότητας, είπε στις τοπικές ειδήσεις ότι «σοκαρίστηκε, είχε πολλά συναισθήματα» και «είναι άρρωστη γι’ αυτό».

«Με ενοχλούσε πολύ που κάποιος μπορούσε να γελάσει για κάποιον που πέθανε», είπε.

Η Εισαγγελία του King County διενεργεί ποινική εξέταση για το δυστύχημα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα